1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Side'de arkeolojik kazılara devam

Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Side Beldesi’nde arkeolojik çalışmalar devam ediyor.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Sabri Alanyalı’nın başkanlığında, Doç. Dr. Feriştah Alanyalı, Doç. Dr. A. Tolga Tek ve Yrd. Doç. Dr. Alptekin Oransay, Yrd. Doç. Dr. Erkan İznik ve Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğrencilerden oluşan ekibin yürüttüğü arkeolojik kazı çalışmaları, tiyatronun orkestra bölümünde, Dionysos Tapınağı ile Tak ve çevresinde yoğunlaştı.

Doç. Dr. Hüseyin Sabri Alanyalı, Side’deki çalışmaların merkezini tiyatro ve çevresinin oluşturduğunu belirterek, “Side Tiyatrosu’nda çok uzun yıllardan bu yana çalışmalar sürüyor. 2009 yılında Side Tiyatrosu çalışmaları çerçevesinde, Anadolu Üniversitesi Uydu ve Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından Doç. Dr. Alper Çabuk başkanlığındaki bir ekip tarafından harita çalışmaları yürütüldü. Bu çalışmaların en önemli amacı mevcut kent planının koordinatlandırılması ve balondan yararlanarak bir nokta bulutunun üretilmesi” dedi.

ÜÇ BOYUTLU GÖRÜNTÜ ELDE EDİLİYOR

Bu yıl kazı çalışmalarında ilk kez yeni bir teknoloji ürünü olan Laser Scanner kullanıldığını belirten Doç.Dr. Alanyalı, “Laser Scanner ile 0,1 derece aralıklarla yapı üzerinde tarama işlemi yapılmakta.Bu tarama işlemi sonucunda çalışma alanına ait nokta bulutu elde edilmesi planlanmakta. İleriki aşamada nokta bulutu işlenerek gerekli ve ilgili kesitler ve yapının 3 boyutlu görüntüsü elde edilecektir. Bu işlem belgeleme çalışmalarına inanılmaz bir hız kazandırarak, tiyatroda bundan sonra yapılması planlanan koruma ve uygulama projelerine de önemli bir katkı sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

AGORADA TEMİZLİK VE DÜZENLEME ÇALIŞMASI

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Sabri Alanyalı, çalışmalar kapsamında Agora’da temizlik ve düzenleme çalışmalarının da gerçekleştirildiğini ifade etti. Doç.Dr.Alanyalı, şunları söyledi:

“Öncelikle alana dökülen toprak ve kum kaldırılarak yoğun ot ve bitki temizliği yapılmış, iki Agoranın ortasına atılmış tiyatrodaki etkinliklerde kullanılan tuvalet, antik doku içinde büyük bir kirlilik oluşturduğundan buradan vinçle kaldırılarak alan boşaltılmıştır. Önümüzdeki yıllarda çalışmalar tamamlandıktan sonra ziyarete açılması planlanan Agora ve çevresi şimdi tüm unsurları ile birlikte daha iyi algılanmaktadır. “

RÖLEVE ÇALIŞMALARI BAŞLAYACAK

Doç. Dr. Hüseyin Sabri Alanyalı, 2010 yılında gerçekleştirilecek kazı ve çalışmalar çerçevesinde Agora’da yer alan daire planlı Tykhe Tapınağı’nın röleve çalışmalarına başlanacağını ifade etti. Doç.Dr.Alanyalı, “Agora kazıları 1948 yılında başlamıştır. Fakat zamanın teknik yetersizliklerinden dolayı mimari parçaları tam tasnif edilememiştir. Gelecek yıl tapınağın çevresinde temel sondajı yapılacağı gibi, mimari elemanları da incelenerek restorasyon çalışmaları için temel veriler sağlanmış olacaktır. Amacımız finansal kaynak bulunduğunda tapınağın kısmen ayağa kaldırılmasıdır" dedi.

Son yıllarda arkeolojik alanlarda yürütülen disiplinlerarası çalışmaların, bilimsel araştırmalara çok önemli yeni bilgiler sağladığını da sözlerine ekleyen Doç. Dr. Alanyalı, " Side’de bu yıl Anadolu Üniversitesi Fizik Bölümü, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümü ile Ankara Üniversitesi Fizik Bölümü’nün katkıları ile malzeme karakterizasyonu ve tarihlendirme çalışmaları başlatılmıştır.Kazı alanlarından alınan numuneler optik Limunesans yöntemleri ile tarihlendirilmektedir. Bir başka ifade ile bu numunelerin en son güneş ışığını ne zaman gördüğü tespit edilmektedir. Bu şekilde elde edilen sonuçlar arkeologlara özellikle stil yoluyla tarihleme yapamadıkları harç ve sıva gibi malzemenin tarihlenmesinde yardımcı olmaktadır" şeklinde konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2009 Perşembe 17:11:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?