1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Sigara tiryakilerine diş uyarısı!

Sigaranın, içerisinde bulundurduğu nikotin ile diş sağlığını olumsuz yönde etkilediği belirtildi. Diş Hekimi Mehmet Zahid Kazandı, sigara içenleri bu konuda uyardı.

Diş Hekimi Mehmet Zahid Kazandı, sigara kullanmanın ağız kanseri, diş eti çekilmesi, doku bozuklukları, kötü ağız kokusu, diş eti hastalığına yatkınlık, damakta kırmızı renkli iltihabı oluşumu, dişlerin üzerinde katran artıkları veya koyu kahverengi leke gibi birçok rahatsızlığa neden olduğunu belirtti.

Ağız kanserinin özellikle son yıllarda çok yaygın bir şekilde görüldüğünü belirten Kazandı, "bu hastalığa yakalanmış kişilerin büyük bir çoğu uzun yıllar sigara kullandığını belirtiyor. Sigarayı bırakmakla bu hastalığa yakalanma riskini azaltabilirsiniz" dedi.

Sigara kullanmanın diş kaybına neden olduğu gibi gülüşün etkisini de kaybettirdiğini ifade eden Kazandı, şunları söyledi: "Sigara içerisindeki nikotin diş yüzeylerine çökerek bir tabaka oluşturur. Bu tabaka diş estetiğini bozduğu gibi ağızda bakteri oluşumunu hızlandırıp dişlerin çürüğe karşı direncini azaltır. Bunun yanı sıra ağzında diş çürüğü olan birinin sigara içmesi çürüğünün daha hızlı bir şekilde yayılmasına neden olur."

İÇMEK KADAR SOLUMAK DA ZARARLI

Sigara içmek kadar dumanı soluyan kişilerin de dişlerinde büyük zarar oluştuğunu bildiren Kazandı, sözlerine şöyle devam etti: "Yapılan birçok çalışma sigara içilen ortamlarda bulunan kişilerin sigara içmeseler bile içen kişiler kadar sigaradan etkilendiklerini ortaya koymuştur. Her yıl binlerce pasif içici sadece sigara dumanını soluduğu için çeşitli hastalıklara yakalanmaktadır hatta hayatlarını kaybetmektedir."

İHA
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2009 Salı 15:49:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?