16
Mayıs
2024
Perşembe
ANTALYA

Sigara yasağı denetimleri sürüyor

SİGARA YASAĞI DENETİMLERİ

Kapalı mekanlarda sigara içme yasağının uygulamaya konulmasının birinci yılında, 113 denetleme ekibi ile Antalya'da bulunan işyerlerine baskın düzenlendi. Kurallara uymayan kahvehanelere ceza kesildi.

Türkiye'de yaklaşık 1 yıl önce yürürlüğe giren kapalı mekanlarda sigara içme yasağıyla ilgili denetlemeler devam ediyor. Antalya İl Kontrol Kurulu bünyesinde kurulan 113 denetleme ekibi yasağın birinci yıldönümünde kentte bulunan kahvehane, kafeterya, birahane ve lokantalara baskın düzenledi.

Antalya İl Sağlık Müdür Yardımcısı Ahmet Çiçek ile Sigarayla Savaşanlar Derneği Antalya Temsilcisi Gürsel Yurtbahar'ın da katıldığı denetimlerde kurallara uymayan işyerlerine ceza kesildi. Zabıta ekiplerinin de bulunduğu denetimlerin sonunda iş yerlerine yasakla ilgili afiş hediye edildi. Denetimin yapıldığı bazı kahvehanelerde de vatandaşlar ekiplere 'Kahvehanede sigara içmeyeceksek nerede içeceğiz" diye tepki gösterdi.

Denetimlerde kül tablasında sigara izmariti bulunması nedeniyle 70 TL ceza kesilen kahvehane sahibi Osman Altınsoy, yasak nedeniyle zor günler yaşadıklarını söyledi. Kahvehanesinde sigara içirtmediğini belirten Altınsoy, denetim ekiplerine "Bu kül tablası dışarıdan içeriye sokulmuş. Ben 1 yıldır bu yasayı uyguluyorum. Kahvehanemde hiç sigara içirtmedim. Bu ilk oldu. Bunu uyarı olarak kabul edeyim ceza yazmayın" dedi. Altınsoy, buna rağmen ceza yemekten kurtulamadı.

Yasa nedeniyle işlerinin çok kötü gittiğini bu nedenle yanında çalışan bir personeli işten çıkartmak zorunda kaldığını belirten Altınsoy, çözümün kahvehanede sigara içilen ve içilmeyen şeklinde iki bölüm oluşturulması olduğunu söyledi.

İşyerinde kurallara uyan Eyüp Kaya isimli başka bir kahvehane sahibi ise 1 yıl içerisinde işlerinin yüzde 60 oranında azaldığını belirterek, yasanın değişmemesi halinde kahvehaneyi kapatmak zorunda kalacağını anlattı.

HALKIMIZ SİGARA YASAĞINA UYDU

Antalya İl Sağlık Müdürü Yardımcısı Ahmet Çiçek, 'Dumansız hava sahası' sloganı ile sigara yasağıyla ilgili denetimleri sürdürdüklerini anlattı. Ahmet Çiçek, 113 denetleme ekibinin 347 personeli ile sigara yasağı kontrolü gerçekleştirdiklerini belirtti.

Antalyalıların sigara yasağına uyduğunu anlatan Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü: "1 yıl içerisinde 10 bin 196 denetim gerçekleştirdik. Bu denetimlerde 378 yerde yasağa uyulmadığını tespit ettik. Belediye tarafından 178 kişiye 10 bin 966 lira ve 169 işletmeye de 91 bin lira ceza kesildi. Kamu hizmet binalarında da 2 bin 26 denetim gerçekleştirdik ancak bir aksaklığa şahit olmadık. Bu rakamlar çok sevindirici."

Yasa ile insan sağlığının güvence altına alındığını belirten Çiçek, "Sigara içmeyen vatandaşların sağlığını bozmaya hiç kimsenin hakkı yoktur. Sigara içme özgürlüğü bireysel bir özgürlük olarak algılamak mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

Sigara yasağının delinmesine karşı olduklarını açıklayan Çiçek, Anayasa Mahkemesi'nin en doğru kararı vereceğine inandığını sözlerine ekledi.

SİGARA YASAĞI DENETİMLERİ
SİGARA YASAĞI DENETİMLERİ
SİGARA YASAĞI DENETİMLERİ
SİGARA YASAĞI DENETİMLERİ
İHA
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2010 Salı 13:30:03
Güncelleme :13 Temmuz 2010 Salı 15:36:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?