1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Sıkıntılar masaya yatırıldı

2009’u Diyalog Yılı ilan eden Antalya Ticaret ve Sanayi Odası
Yönetim Kurulu, 53 meslek komitesinin temsilcileri ile enerjiden, inşaata, eğitimden, tarım sektörüne, kent ticaretinin sıkıntılarını masaya yatırdı. Sektörlerin en çok şikayet ettiği konuların başında Büyük Mağazalar Yasası’nın çıkarılamaması, işyeri enflasyonu ve akaryakıt zammı geliyor.


Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu tarafından Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu’nda düzenlenen genişletilmiş meslek komiteleri toplantısında, kentte ticari yaşamı etkileyen sıkıntılar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Toplantıya Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak, Meclis Başkanı Ali Rıza Akıncı ile Yönetim kurulu, meclis ve meslek komitesi üyeleri katıldı.


Toplantıda bir konuşma yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, 2009’u Diyalog Yılı olarak belirlediklerini ifade ederek, “Antalya’nın sorunlarını, sektörlerimizin sorunlarını çözmek için Antalya olarak işbirliğini, güçbirliğini sağlamak zorundayız. Önce kendi içimizde birlik ve beraberliği, ekip çalışmasını kuracağız. Daha sonra da Antalya’nın bütün kurumlarıyla işbirliği ve birliktelik sağlamaya çalışacağız” dedi.


“Üyelerimizin çoğu en zor zamanı yaşıyor” diyen Budak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ticarette bereketin olmadığı, kimsenin işinden memnun olmadığı günlerdeyiz. Bir tarafta kriz, bir tarafta Antalya’nın yıllardan beri biriken, çözülmemiş sorunları var. Ulaşım sorun, büyük marketler sorun, şehir merkezinde canlılık yok. Bütün bunlar uzun zamanın sorunları. Günlük çözümlerle bunlar aşılamaz, ama biz yılmadan, kararlılıkla bunlarla uğraşacağız. Oda olarak bizim, yasal olarak kent planlamasında, sektörel planlamada, işyeri ruhsat ve denetimlerinde, mesleki eğitimde hiçbir yetkimiz yok. Bu nedenle birçok konuda yapmamız gereken iş yol göstermektir. Ama yol gösterebilmek için de vizyonumuzun güçlü, bilgimizin tam, duruşumuzun tarafsız, sözümüzün objektif ve etkili olması gerekir.”


TOPLU İŞ YERLERİ
Budak, dört yıllık görev sürelerinde öncelikle ‘Toplu İşyerleri’ni hayata geçirmeye çalışacaklarını, ATSO’nun kent merkezindeki eski hizmet binasını, ‘ATSO Müzesi’ veya ‘Kültür Sarayı’ olarak düzenleyerek kent içinde bir cazibe merkezi yaratmayı planladıklarını bildirdi. Antalya’nın uluslararası tanıtımına katkı yapmak, uluslararası kongre ve diğer organizasyonların Antalya’ya çekilmesi için Antalya Kongre Bürosu’nun yapılanmasında görev alacaklarını belirten Budak, kent merkezinde sosyal hayatın canlandırılması ve kent kültürünün geliştirilmesine de öncelik vereceklerini söyledi. Bu konuda çeşitli adımların atılması gerektiğini belirten Budak, “Kaleiçi’nde ve tarihi semt ve sokaklarda tarihi mimariye ve kent estetiğine uymayan yapılar yıkılmalı, bu amaçla gerekli yerlerde kentsel dönüşüm projeleri başlatılmalıdır. Akşam saatlerinde canlılık yaratmak amacıyla aydınlatma gibi altyapı çalışmaları yapılmalıdır. Ulaşım sisteminde gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Kaleiçi yat limanı kent merkezinin canlanmasına katkıda bulunacak biçimde yeniden yapılmalıdır” dedi. Budak, Markalaşma Projesi”ne büyük önem verdiklerini, ATSO olarak sektörlerinde öne çıkmış Antalya markaları güçlendirmeyi ve tanıtım desteği vermeyi hedeflediklerini söyledi.


ATSO AKADEMİSİ
Kalifiye eleman eksikliğine dikkat çeken Budak, yeni kurulacak ‘ATSO Akademi’ ile üyelerin çalışanları için sertifika programları açılacağını bildirdi. Budak, üyelere ticari ve günlük yaşamda yararlı olacak hizmetlerin sunulması yönünde projeler geliştireceklerini de belirterek, Oda içerisinde Ön Danışma Birimi’nin güçlendirileceğini, ALO ATSO danışma hizmeti başlatılacağını, ayrıca ATSO üyelerine Hukuki Danışmanlık hizmeti verilmeye başlanacağını da kaydetti. Almanya, İtalya ve Yunanistan’la imzalanan protokoller çerçevesinde üyelere ticari vize işlemlerinde kolaylık sağlandığını da belirten Budak, 2010 yılından itibaren Antalya’nın yoğun ticari ilişkisi bulunan ülkelerle vize kolaylığı anlaşmaları imzalayacaklarını da söyledi.Budak, büyük mağazalar yasasının çıkarılması için planlı etkinlikler düzenleneceğini, mağazaların çalışma gün ve saatlerinin sınırlanması konusunda Belediyelerle işbirliği yapacaklarını söyledi. Tarım sektörüne yönelik olarak Modern örtü altı tarım sektörünün teşvik edilmesi yönündeki çalışmaların süreceğini de belirten Budak, çiçek üreticilerini desteklemek ve Antalya çiçekçiliğini öne çıkarmak amacıyla ‘Çiçek Çarşıları Projesi’ başlatacaklarını da bildirdi.
ATSO 53 SEKTÖR TEMSİLCİSİNİN DİLE GETİRDİĞİ KONULAR
Büyük Mağazalar Yasası’nın bir an önce çıkması konusunda çalışma yapılmalı.
Antalya kent merkezinde akşam ticareti canlandırılmalı.
Kentin, bölgenin ve özel dershanelerin durumuna bakılmadan yeni dershane açılmasına izin verilmemeli. Ekonomik kriz nedeniyle borcunu ödemeyen özel eğitim kurumlarının borçları taksitlendirilmeli ya da silinmeli.
Toptancı Hal’de komisyonların yüzde 8’den yüzde 6’ya düşürülmesi sıkıntı yaratıyor.
Antalya’da düzenlenen fuarlarda, Antalya firmalarına indirim uygulanmalı.
Akaryakıt fiyatlarına sürekli zam geliyor. Zamları protesto için eylem yapılmalı.
Aynı bölgede, benzer işyerlerinin açılmasının önüne geçilmeli.
İnşaat sektörünün canlanması için, konut satışları devlet tarafından sübvanse edilmeli.
Yabancıya konut satışında Ege Ordu Komutanlığı’ndan izin alınması sıkıntı yaratıyor. İzin işleminin Antalya’dan alınması sağlanmalı.
Çevre bilinci artıyor. Ekolojik ekonomi’yi geliştirecek çalışmalar yapılmalı.
Eğitimde 5 yaş 32 ilde zorunlu hale geldi. Antalya bu iller arasında yok.
Antalya’da fırın enflasyonu yaşanıyor. Merdiven altı fırınlar açılıyor. Denetimler yetersiz.
Yerel yönetimlerin hazırladığı ilan ve reklam yönetmeliği revize edilmeli.
Adres güncellenmesi konusunda sıkıntı var. Sosyal Güvenlik Kurumu ve Vergi Dairesi ile görüşülerek ortak bir Veri Güncelleme Ofisi oluşturulabilir mi?
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası kayıtlarındaki iletişim bilgileri güncellenmeli. Mail ve web adresleri mutlaka olmalı.

iha
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2009 Salı 16:02:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?