21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Sinerjitürk Belek'te başladı

Savunma, uzay ve havacılık sektörünün yurt içi ve dışındaki şirketlerini bir araya getiren SİNERJİTÜRK'08 toplantısı Antalya'nın Belek beldesindeki Rixos Otel'de başladı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türkiye'nin stratejik konumundan dolayı diğer ülkelere göre daha hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.

Yurt dışındaki şirketler tarafından dış kaynak kullandırılan projelerde, yurt içindeki şirketlerin daha fazla yararlanmasının önünü açmak, araştırma geliştirme faaliyetlerinin yürütmesini sağlamak ve inovasyon imkanları yaratmak için düzenlenen savunma, uzay ve havacılık sektöründeki yöneticileri bir araya getiren SİNERJİTÜRK'08 toplantısında ilk olarak Sinerjitürk Platformu Başkanı Abdullah Raşit Gülhan, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Ömer Anlağan, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar konuştu.

Müsteşar Bayar, savunma kapasitesinin çok hızlı bir şekilde geliştirilmesi gerektiğini ifade ederek, "Halihazırda 200 proje var. Hedefimiz, Tük Silahlı Kuvvetleri'ne ve ülkemize özgün geliştirilebilir ve ürünün hakkına sahip modeller yapmak. Bir proje, sözleme saati başladıktan sonra yaklaşık 10 sene sonra imza aşaması bitiyor. Onun için biz şimdiden çok ilerileri görmek zorundayız. Ciromuz artıyor ve en önemlisi subayla, üreticiyi kaynaştırmış durumdayız" dedi.

Üç gün sürecek toplantının açılışında konuşan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de, savunma sanayiinde Brezilya ve İran'dan sonra milli gelir bakımından 14. sırada olunduğunu söyledi. Gönül, dünya genelinde askerlik profesyonelken Türkiye'de mecbur olduğu için savunmada daha önde olduğumuzu söyledi. Türkiye'nin savunma da stratejik konumu itibariyle bir çok ülkeden daha hazırlıklı olması gerektiğini anlatan Gönül, şöyle konuştu:

"Savunmada, bütçede bu sene yurt içinde 1 milyar dolardan fazla ücret ön görülmüştür. Beş yılda ise 5 milyar dolardan fazla yatırım gerçekleştirilmiştir. Teknoloji ve ürün geliştirilmesinde artık en iyiyi hedeflemek zorundayız. Bu toplantının yurt içi ve yurt dışındaki şirketlere büyük faydası olacaktır."

İHA
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2008 Cuma 13:19:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?