22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Sırada muz kolonyası var

AB fonlarından yararlanmak için bir dizi proje hazırlayan Alanyalı muzcular raf ömrünü uzatacak, reçel ve kolonya üretecek.

Alanya Muz Üreticileri Birliği, Antalya Tarım İl Müdürlüğü ve Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Hamide Gübbük’ün desteği ile Avrupa Birliği fonlarından yararlanmak için ortaklaşa proje hazırlıyor.

Alanya Muz Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Güney, AB tarafından yürütülen 9 ayrı tarım ürünleri projesinden birine talip olduklarını söyledi. Güney, proje kapsamında öncelikli olarak Alanya gibi muz yetiştiriciliği yapan AB üyesi bir ülke şehriyle ortak çalışma yapacaklarını kaydetti. Güney, “Projenin hayata geçmesiyle AB’de üretim yapan kardeş muz üreticisi şehirde yetiştirilen muzları ve yetiştirme tekniklerini incelemeleri amacıyla Alanya’daki üreticilerimizi bu kente götüreceğiz. Eksiklerimizi gidermek ve farklı üretim tekniklerini görmek için yapacağımız geziye muz alım satımı yapanların yanı sıra, sarartma tesisleri ile hal esnafını da dahil edeceğiz. Böylece muz tarımında verimin artmasını amaçlıyoruz” dedi.

‘RAF ÖMRÜNÜ 5 KAT UZATACAĞIZ’

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ALTSO) yıllar önce TÜBİTAK'a yaptırdığı ancak hayata geçirmediği bir araştırmayı da yeniden gündeme aldıklarını kaydeden Güney, bu çalışmayla muzun raf ömrünü 5 kat uzatacaklarını söyledi. Güney, “Şu an mevcut üretim ve üretim sonrası paketleme sürecinden sonra muzun 10 gün raf ömrü var. Yapacağımız çalışmayla, muzun raf ömrü 5 kat artırarak, 45- 50 güne çıkaracağız. Ayrıca Yeni Hal Yasası'nın yürürlüğe girmesinin ardından önemi artacak olan birliğimiz, muzdan reçel, marmelat ve kolonya gibi farklı ürünler elde edilmesi için de çalışmalar yapacak” diye konuştu.

Alanya muzunun kokusu ve aromasının ithal muza göre daha güzel olduğunu vurgulayan Güney, üreticinin kilosunu 1- 1.5 TL civarında sattığı Alanya muzunun, tüketiciye 2 TL’ye ulaştığını kaydetti. Güney, “Üretiminde katkı maddesi bulunmayan Alanya muzu, en sağlıklı meyveler arasında ilk sırada yer alıyor” dedi.
 

...
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2010 Pazartesi 13:12:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?