15
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Sırp yönetmen festival jürisinde

BOŞNAK ASILLI SIRP YÖNETMEN FESTİVAL JÜRİSİNDE

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından bu yıl 47'incisi düzenlenecek olan Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamındaki Uluslararası Uzun Metrajlı Film Yarışması'nda jüri üyeleri arasında Boşnak asıllı Sırp yönetmen Emir Kusturica'nın da yer alacağının açıklanması tepkilere neden oldu.

PROTESTO EDECEĞİZ

Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Cemal Şenel, yaptığı açıklamada, "Konuyu resmi yazı ile Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bildireceğiz. Belediyeden yanlışdan dönmesini rica edeceğiz. Yanlıştan dönülmezse Boşnakları harekete geçireceğiz ve İzmir'den otobüslerle Antalya'ya geleceğiz, yumurtalarımız yanımızda olacak" dedi.

Milliyet ayrımı yapmadıklarını ancak Emir Kusturica'nın Boşnaklara ve Türklere bakışının belli olduğunu ifade eden Şenel, "Bu kişinin Boşnaklara, Müslümanlığa ve Türklere bakışı belli iken neden böyle bir insan Müslüman bir ülkede festival jürisinde olsun? Bu abesle iştigal bir durum" diye konuştu.

SANATIN İÇİNE SİYASETİN GİRMESİ DOĞRU DEĞİL

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ise bunun bir sanat etkinliği olduğunu belirterek "Sanatın içerisine siyasetin girmesi doğru değildir. Hangi dilden, hangi ırktan hangi dinden olursa olsun önemli olan sanatsal etkinliğin gerçekleştirilmesidir. Biz olayın bu boyutuna değil sanatçı kimliğine bakıyoruz. Sanatın içine siyasetin karıştırılmasını doğru bulmuyoruz" dedi.

Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) Genel Müdürü Göksel Kumsal ise, "Konu ile ilgili yorum yapmıyorum" dedi.

AK Parti İl Başkanı Hüseyin Samani ise yaptığı açıklamada, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ın bu tavrı ile kimin yanında yer aldığının belli olduğunu söyledi. Bosna Savaşı'nın bu yüzyılın en çok acılara tanıklık eden bir savaş olduğunu anlatan Samani, şöyle konuştu: "Birçok Boşnak kardeşimizin Türkiye ile bağları çok güçlüdür. Türkiye denilince gözleri dolan bu insanların çektiği acılar, Sırpların yanındaki yer alan bir kişinin jüriye alınması ile tekrar kanatılır. Bu yanlıştan

dönülmelidir. Festivalde sadece sanat konuşulmalı." Başkan Akaydın'ı göreve çağıran Samani, geçmiş yıllarda da Kusturica'nın festivale katılmasının gündeme geldiğini belirterek, bunu tasvip etmediklerini söyledi.

DİNİNİ VE ADINI DEĞİŞTİRDİ

Kusturica, 2005 yılında Karadağ'da vaftiz olup Sırp-Ortodoksluğa geçti. Nemanja Kusturica adını aldı. Boşnak kökenine bu ihanetini, Boşnakların 250 yıl önce can korkusuyla İslamiyete geçtiği ve zaten bütün Boşnakların eskiden Sırp ve Ortodoks olduğu şeklinde savunmuştu.

Yönetmen Emir Kusturica, geçmiş yıllarda New York Times'da yayınlanan bir röportajında, "Biz sadece Türklerden korunmak için Müslüman olduk. Oysa 250 sene önce Hıristiyandık ve Sırp'tık. Ben her zaman bir Sırp'tım" şeklinde demeç vermişti.

BOŞNAK ASILLI SIRP YÖNETMEN FESTİVAL JÜRİSİNDE
BOŞNAK ASILLI SIRP YÖNETMEN FESTİVAL JÜRİSİNDE
BOŞNAK ASILLI SIRP YÖNETMEN FESTİVAL JÜRİSİNDE
İHA
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2010 Çarşamba 14:49:05
Güncelleme :8 Eylül 2010 Çarşamba 16:12:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?