22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Şizofreni hastane anne ve kızlarının dramı

Antalya’da yaşayan şizofreni hastası anne Ayşe Can ile kızları Ürgiye ve Yeter Can, iki odalı bir gecekonduda kısıtlı imkanlarla yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.

 Yıllar sonra ortaya çıkan hastalıkları nedeniyle eşlerinin terk ettiği Ürgiye ve Yeter Can çocuklarını göremiyor.

Antalya’nın Etiler Mahallesi’ndeki iki gözlü bir gecekonduda oturan şizofreni hastası anne ve iki kızı zor şartlarda yaşamaya çalışıyor. 64 yaşındaki Ayşe Can 30 yıldır bu hastalığın pençesindeyken, lise mezunu Yeter Can ve üniversite mezunu Ürgiye Can’da da şizofreni hastalığının ortaya çıkması üç kadının kaderini değiştirdi. 30 yaşındaki Yeter ve 38 yaşındaki Ürgiye Can hastalandıktan sonra eşleri tarafından terk edildi ve çocuklarından ayrılmak zorunda kaldı. Şizofreni hastası kadınların her gün onlarca paketi bulan sigara tutkusu ise Ürgiye Can’ın sakat kalmasına neden oldu. Sigara almak için markete giden Ürgiye Can, geçirdiği trafik kazası nedeniyle sol kolunu kullanamıyor. Hastalıklarının farkında olmayan üç kadın, ağabey Mehmet Can’ın desteğiyle ayakta durmaya çalışıyor.

Bir kamu kurumunda çalışan ağabey Mehmet Can ise annesi ve kardeşlerine bakabilmek için gayret sarf ediyor. Annesi ve kardeşlerini 5 yıl önce Ankara’dan Antalya’ya getirdiğini belirten Mehmet Can, "Annemi ve kardeşlerimi barındırabilmek için hemen her yıl ev değiştirmek zorunda kalıyorum. Çevredeki insanlar onların bu halinden olumsuz etkileniyor ve yadırgıyor. Doktorların kalıtsal olduğunu belirttiği bu hastalık annemde uzun yıllardır var. Ancak iki kız kardeşim okullarını bitirip evlendikten sonra bu hastalığa yakalandı. Eşleri onları terk etti ve ne yazık ki çocuklarını göremiyorlar. Annem altını ıslatıyor, sürekli yatak alıyorum. Ev temizliğini ve kendi temizliklerini yapamıyorlar. Düzenli olarak yemeklerini getiriyorum, evi temizleyip bakımlarını yapıyorum. Kendi imkanlarım ölçüsünde onlara sahip çıkıyorum. Ancak bu çok yeterli olmuyor. Devletten ve ilgili kurumlardan destek bekliyorum" diye konuştu.

antalya
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2004 Pazartesi 11:17:11
Güncelleme :15 Aralık 2004 Çarşamba 08:30:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?