1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

'Sophie'nin Seçimi' filmi gibi

Gaziantep'te fıstık tarlalarında çalışarak geçimini sağlayan ve daha önce de bir oğlunu böbrek yetmezliği sebebiyle kaybeden bir anne, böbrek yetmezliği çeken 2 çocuğundan birine böbreğini verdi. Tıpkı 'Sophie'nin Seçimi' filminde olduğu gibi, çocukları arasında zor bir tercih yapmak zorunda kalan anne, kızının yaşaması için de kadavra bekliyor.


Başrolünde ünlü aktrist Meryl Streep'in rol aldığı Oscar ödüllü film Sophie'nin Seçimi'nde Nazi Almanyası'nda eski Çekoslavakyalı bir Yahudi kadının yaşadıkları anlatılıyor. Sophie isimli kadının 2 çocuğundan birini Nazilere vermeye zorlanmasını konu alan filmde, bir annenin zor seçimi anlatılıyordu.


Sophie'nin Seçimi'ne benzer bir hikaye de Antalya'da yaşandı. Gaziantep'te fıstık tarlasında 5 TL yevmiye ile çalışan 45 yaşındaki Emine Taşatan'ın 2 oğlu Ahmet ve Şerif Taşatan ile 20 yaşındaki kızı Hülya Kapıcı, genetik bir şekilde görülen ve tıp litaretüründe Juvenil Nefronofitizi diye tanımlanan böbrek yetmezliği çekmeye başladı.


Böbrek yetmezliği çeken 3 kardeşten Şerif Taşatan, uygun böbreğin bulunanaması üzerine 6 yıl önce hayatını kaybetti. Bir oğlunu kaybetmenin acısını yaşayan Anne Emine Taşatan, cebine koyduğu 70 TL ile Antalya'ya geldi. Çocuklarının karnını bile doyurmakta zorluk çektiğini söyleyen Taşatan, Akdeniz Üniversitesi'ne gelerek nakil için başvurdu.

ANNENİN 2 KARDEŞ ARASINDAKİ ZOR TERCİHİ
Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde yapılan testlerin ardından kardeşler 20 yaşındaki Hülya Kapıcı ve 14 yaşındaki Ahmet Taşatan'a dokuların uyumlu olduğu belirlendi. Kardeşler arasında hangisine böbreğini vereceği konusunda tercih yapmakta zorlanan anne Emine Taşatan'a doktorlar, böbreğini durumu daha kritik olan ve acil böbrek nakli olması gereken Ahmet Taşatan'a vermesi gerektiğini belirttiler.

BİR OĞLUNU KAYBETTİ, DİĞERİNE HAYAT VERDİ
Akdeniz Üniversitesi'nde yapılan başarılı bir ameliyat ile anne Emine Taşatan'ın böbreği oğul Ahmet Taşatan'a nakledildi. Oğlunun hayata yeniden 'merhaba' demesini sağlayan anne Emine Taşatan, evli olan kızı için de kadavra beklediklerini söyledi. Çocuklarının sağlığı için ceplerinde 70 TL ile Antalya'ya tedavi olmaya geldiklerini söyleyen anne, tek isteğinin diğer kızının da sağlığına kavuşması olduğunu söyledi. Çocukları arasında tercih yaparken çok zorlandığını söyleyen anne Taşatan, "Böbreğe acil
ihtiyacı olduğu için ve küçük olduğu için oğlumu tercih ettim."dedi.
Böbrek nakli ile yeniden hayata 'merhaba' diyen oğul Ahmet Taşatan ise, "Hastalığımdan dolayı okulumu 4 yıl önce bırakmak zorunda kaldım. Artık okuluma geri dönmek istiyorum. Okuyup doktor olmak istiyorum. Hastaneden çıkıp eski günlerde olduğu gibi koşup arkadaşlarımla futbol oynamak istiyorum" dedi.

"KARDEŞİMİN KURTULMASINI İSTEDİM"
Böbreğin 2 kardeşe de uyduğunun belirlenmesinin ardından annesinin böbreğinin kardeşine nakledilmesini söylediğini belirten abla Hülya Kapıcı, "Kardeşimin hayatı benim için daha önemli. O sebeple böbreğin kardeşime takılmasını istedim" dedi.
Ameliyatı yapan ekipteki Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Sema Akman, Ahmet Taşatan'ın sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. Annenin zor bir seçim içerisine girdiğini söyleyen Akman, "Üniversite olarak çocuk nakillerine büyük özen gösteriyoruz. Son bir hafta içerisinde 6 çocuğa böbrek nakli gerçekleştirdik" dedi

İha
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2009 Cuma 15:23:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?