7
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

STK'lardan dokuma tepkisi

Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından bedelsiz olarak Kepez Belediyesi’ne devredilen Antalya Dokuma Fabrikası’nın arazisi üzerinde 170 bin metrekarelik iş merkezi yapımı için başlatılan temel kazısına tepki gösteren Antalyalı sivil toplum kuruluşları (STK) bu çalışmaları “işgal” olarak nitelendirdi. Dokuma Fabrikası’nın ihalesiz olarak Hollanda-ABD firması MDC Turkmall’a tahsisinin iptali talebiyle Adli ve İdari yargıda açılan davaların devam ettiğini hatırlatan STK’lar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a çağrı yaparak davalar sonuçlanıncaya kadar kazı çalışmalarını durdurmasını istedi. 

DAVALAR DEVAM EDİYOR 

Dokuma Fabrikası’nın 51 yıl önce Adnan Menderes tarafından temelinin atıldığı gün olan 5 Ocak’ta bir grup sivil toplum kuruluşu (STK) adına yazılı bir açıklama yapan Çevre ve Kültürel Değerleri Koruma Vakfı (ÇEKÜL) Antalya Temsilcisi Dokuma Çalışma Grubu Sözcüsü mimar Recep Esengil, MDC Turkmall’ın başlattığı temel kazısı çalışmalarının Dokuma Fabrikası’nın 150 yıl için fiilen işgali anlamı taşıdığını iddia etti. 

Kepez Belediye Başkanı Erdal Öner’in 488 dönümlük Dokuma Fabrikası arsasını ihalesiz olarak ayda 9 bin dolarlık sembolik bir bedelle MDC Turkmall’a adeta hediye ettiğini savunan Recep Esengil, 49 yıllığına yapılan ve 150 yıla uzatılabilecek bu tahsisin iptali talebiyle Antalya Barosu ve bazı STK’ların Adli ve İdari yargıda açtığı davaların devam ettiğini hatırlattı. 

TAHSİSİN İPTALİ GÜÇLEŞECEK 

Davalar sonuçlanmadan başlatılan temel kazılarının yargının Dokuma tahsisini iptal kararının uygulanmasını güçleştireceğine dikkat çeken Recep Esengil şu görüşleri dile getirdi: “MDC Turkmall’ın başlattığı temel kazısı Dokuma Fabrikası’nın 150 yıllığına fiilen işgali anlamını taşımaktadır. Çünkü, açılan davalar Kepez Belediye Başkanı aleyhine sonuçlandığında MDC Turkmall’ın yaptığı yatırımlar için uluslar arası tahkim aracılığı ile yüklü miktarda tazminat isteme hakkı doğacaktır. Tazminat tutarı Kepez Belediyesi’nin ödeme gücünü fazlasıyla aşacağı için yargının tahsisi iptal kararının uygulanması güçleşecektir.” 

SİYASİ SORUMLULUK HÜKÜMETİN 

Antalya Dokuma Fabrikası tahsisi gibi rekabet şartları oluşmadığı için kamuoyunun tepkisine neden olan Galataport ihalesini yenilemeye hazırlanan Hükümete bir çağrı yapan Recep Esengil, Dokuma tahsisinin yenilenmesini fiilen ortadan kaldıran temel kazısı çalışmalarının Dokuma davaları sonuçlanıncaya kadar durdurulmasını talep etti. Esengil, yapılan tartışmalı tahsisin hukuki sorumluluğunun Kepez Belediye Başkanı Erdal Öner’e ait olacağını ve siyasi sorumluluğunun da Hükümete ait olacağını vurguladı. STK’ların sözcüsü Recep Esengil Dokuma Fabrikası’nın bedelsiz olarak Kepez Belediyesi’ne devir kararını imzalayan Özelleştirme Yüksek Kurulu üyeleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a çağrı yaparak Antalyalıların uyarıları doğrultusunda görevlerini yapmaya davet etti. 

DOKUMA’YI TESCİL ETTİRDİLER 

Dokuma Fabrikası’nın ihalesiz tahsisine tepki gösteren STK’lar 2005 yılında da Antalya Koruma Kurulu’na başvurarak Dokuma Fabrikası’nın taşınmaz kültür ve tabiat varlığı olarak tescil edilmesini sağlamışlardı. Dokuma Çalışma Grubu’nda Antalya Barosu, Akdeniz Üniversitesi Çevre Araştırma ve Uygulama Merkezi(AKÇAM), Antalya Çağdaş Eğitim Vakfı (ANTÇEV), Antalya Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Antalya Kent Müzesi Girişimcileri Derneği, Antalya Makine Mühendisleri Odası (MMO), Antalya Sanat Derneği (ASD), Antalya Sanatçılar Derneği (ANSAN), Antalya Peyzaj Mimarları Odası (PMO), Çevre ve Kültürel Değerleri Koruma Vakfı (ÇEKÜL), ODTÜ Mezunları Derneği, Antalya Tabip Odası, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD), Türkiye Tekstil Örme ve Giyim Sanayii İşçileri Sendikası (TEKSİF), Yerel Gündem 21 Kent Konseyi İmar, Turizm, Çevre ve Spor Çalışma Grupları yer alıyor.
iha
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2007 Cuma 10:49:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?