7
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

'Stres' seminerine büyük ilgi

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen ve ana temasını "stresin" oluşturduğu seminere katılım oldukça yüksek oldu.
Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Nihal Ören, fazla stresin insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini anlattı. Ören, ayrıca turizm sezonunda ardarda yaşanan hayal kırıklıklarının, turizm esnafını strese soktuğuna dikkat çekti. 

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) tarafından Ocak, Şubat ve Mart aylarında düzenlenecek "Kişisel Gelişim Eğitimleri" seminerlerinin ilki gerçekleştirildi. "Zaman Stres Yönetimi, Beden Dili ve Kendini Anlatma Teknikleri" konulu seminere, Alanya esnafı büyük ilgi gösterdi. 

Seminere konuşmacı olarak katılan Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihal Ören, stresin insan sağlığını olumsuz olarak etkilediğini belirterek, "Stres, herhangi bir varlığa uygulandığında gerginlik ve düzen bozukluğu yarattığı gibi, çok yoğun olduğunda yapı ve görevlerde köklü değişime ve çöküntüye yol açar. Son yıllarda turizme yaşanan krizler, esnafı strese sokmuştur" dedi. 

Stresin, organizmanın bedensel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanması ile ortaya çıkan bir durum olduğunu anlatan Ören, "Tehdit ve zorlama karşısında canlı, kendini korumaya yönelir. Kişi bu tür durumlarda kendisinin baş edebileceğini düşünür. Stres, bireyin fiziki ve sosyal çevreden gelen olumsuz etkiler karşısında bedensel ve psikolojik sınırlarının ötesinde çaba harcamasıdır. Strese gösterilen tepki sonunda meydana gelen bedensel değişiklikler, bütün insanlarda hemen hemen aynıdır. Bu değişikliklerin amacı stresle mücadele için gerekli gücü bulmaktır. Psikolojik tepkiler ise bireyin kişiliğine ve ortama bağlı olarak büyük farklar gösterir" diye konuştu. 

Ören, bireyin stres karşısında gösterdiği anlık tepkinin savaşma-kaçma biçiminde olduğunu belirterek, "Eğer birey beliren tehlikeyle başa çıkacağını düşünüyorsa çabaya yönelik bir tepki biçimi geliştirir. Bu tepkiler ya atılım ya da çekilme şeklindedir. Atılım, amaca ulaşma yolundaki engelleri ortadan kaldırmaya yönelik olur. Çekilme, yenilginin kabul edilmesi ve alanın terk edilmesidir.

 Sürekli streslerde ise birey, uyum sağlamaktan çok içinde olduğu bunaltıcı durumdan kurtulabilmek için savunmaya yönelik tepkiler geliştirir" şeklinde konuştu.
ALTSO Başkanı Kerim Taç ise üyelerinin iş yaşamında başarılı olabilmesi için sıklıkla düzenledikleri eğitim, panel ve konferanslara zaman zaman kişisel eğitimleri de eklediklerini belirterek, tüm üyelerini ve çalışanları söz konusu programlara katılmaya davet etti.
iha
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2007 Pazartesi 12:05:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?