21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Susuz köyde 'aşk' yasağı

Antalya'nın Manavgat İlçesi'ne bağlı Beşkonak Beldesi Gaziler Köyü'nde 4 yıldır evlerinde su akmayan kadınlar, kocalarına aşk yasağı koydu. Kadınlar köye su gelinceye kadar eşleriyle aynı evde ama ayrı odalarda yaşayacak. 

Bin 700 nüfuslu 7 mahalleden oluşan Gaziler Köyü'nde 4 yıldır yaşanan susuzluk sıkıntısı, köye aşk yasağı getirdi. Sabahın erken saatlerinde köydeki tek su kaynağının başında kuyruğa girerek saatlerce sıra bekledikten sonra doldurdukları bidonları katırlara yükleyip evlerine götüren kadınlar, eşlerinin köye su getirilmesi ve tek su kaynağından suyun eve taşınması konusunda yardım alamayınca kocalarına aşk yasağı koydu. Köyde kadınlar, 2003 yılında tamamlanan su şebekesinin patlayan boruları tekrar yapılana kadar eşleriyle aynı evde ama ayrı odalarda yaşama kararı aldı. 

Su kaynağının başında duruma isyan eden kadınlar, son derece sağlıksız olan sularla yemek yaptıklarını, içtiklerini ve bulaşık çamaşır yıkadıklarını belirterek, "Zaten su çok az akıyor, saatlerce burada bekliyoruz. 

Taşıdığımız su ancak yarım gün yetiyor, sonra yine gelip su alıyoruz. Kocalarımız bu işle ilgilenmedikleri sürece ayrı odalarda kalacaklar. Bunda kararlıyız" dedi. 

Köyün erkekleri ise, durumdan son derece rahatsız. Su borularının tamiri için muhtar aracılığıyla Manavgat Kaymakamlığı başta olmak üzere ilgili yerlere 17 dilekçe veren Gaziler Köyü erkekleri, patlayan boruları bir süre kendilerinin tamir ettiğini ancak artık başa çıkamadıklarını belirtti. Köy muhtarı Ahmet Zor, müteahhit hatasından kaynaklanan şebeke hattındaki arıza sebebiyle 17 dilekçe verdiğini ancak Manavgat Kaymakamlığı dahil hiç kimsenin kendileriyle ilgilenmediğini söyledi. Köyde artık sağlıksız su yüzünden salgın hastalıkların başlamasından korktuğunu belirten Zor, "Hayat suyla devam ediyor. Yaz günü yıkanmayan bulaşıklar mikrop saçıyor, elbiselerimizi yıkayamıyoruz. Artık yapacak tek bir şey var. Eğer Manavgat Kaymakamlığı kabul ederse ben köyün adını 'susuz köy' olarak değiştirmek istiyorum. En azından bunu yapabileyim" diye konuştu. 

Köyde su sıkıntısı sebebiyle aldıkları tam otomatik çamaşır makinesini dökme suyla çalıştırmak zorunda kalan Bekir-Hacer Er çifti de, çocuklarının su taşıma yüzünden evden kaçtıklarını söyledi. Hayatlarının su yüzünden altüst olduğunu dile getiren Er çifti, "Artık odalarımızı ayırdık. Şener Şen'le Müjde Ar'a döndük. Bunun sonu nereye varacak bilmiyoruz" dedi. 

Antalya'da 5 yıl önce de yine Manavgat İlçesi'ne bağlı Sırtköy'de kadınlar aynı sebeple isyan etmiş ve köye su gelinceye kadar kocalarına aşk ambargosu koymuşlardı.
İHA
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2006 Cuma 13:05:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?