21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Taptaze bir fuar geliyor

TAPTAZE BİR FUAR GELİYOR

Yaş meyve ve sebzedeki yenilikleri tüm dünyaya Antalya'dan duyuracak olan sektörün tek fuarı ANFAŞ Fresh Antalya 2011, 17-19 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Türkiye sebze meyve ihracatı için büyük önem taşıyan ve sektörün tek fuarı 5. Uluslararası Meyve, Sebze, Lojistik ve Teknolojileri Fuarı (ANFAŞ Fresh Antalya 2011) kapılarını açmaya hazırlanıyor. Antalya Fuarcılık A.Ş. (ANFAŞ) tarafından Antalya Expo Center'da 17-19 Mart tarihleri arasında düzenlenecek fuarda yurt içi ve yurt dışından 142 firma stant açacak. Fuarı 36 ülkeden 7 bin 500 sektör projesyonelinin de ziyaret etmesi bekleniyor.

Antalya Dedeman Otel'de düzenlenen basın toplantısında fuarla ilgili bilgi veren ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çalık, fuara 10 bine yakın ziyaretçi beklediklerini belirtti. Çalık, fuara 36 ülkeden market zincirleri, ithalatçılar, sebze meyve komisyoncularının katılacağını, yurt dışından fuara gelen 109 firma temsilcisinin de fuarda 2 bin üzerinde ikili görüşme gerçekleştireceklerini söyledi.

Sektörün 10 yıl öncesine kadar aile ziraati olarak algılanan bir sektör olduğunu fakat son yıllarda ihracattaki ve seracılık yatırımlarındaki gelişmeler ile bunun boyutunun değiştiğini kaydeden Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Başkanı Ali Rıza Akıncı da, "Antalya'nın artık meyve üretiminde fuarı da lobisi de var" dedi. Lobi faaliyetleri olmasına karşın sektörün hâla bazı sıkıntılarla boğuştuğunu belirten Akıncı, şöyle konuştu: "Seracılıkta faaliyet gösterenler sanayi tarifesi üzerinde elektrik

kullanıyor. Bu bizim için çok büyük bir sıkıntı." Dünyadaki gelişmiş ülkelerde gıda modası adı verilen bir olgu olduğuna da dikkati çeken Akıncı, fuarın yaş meyve sebzedeki yenilikleri ve yeni ürünleri tüm dünyaya duyurduğunu söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Vahap Tuncer de, Fresh Antalya'nın Antalya'da üretilen sebzve ve meyvelerin ihracatı için oldukça önemli bir fuar olduğunu dile getirdi. Geçen yıl özellikle Antalya ve çevresinde yaşanan Tuta Absoluta adı verilen domates güvesi zararlısı nedeniyle sıkıntılı günler geçirildiğini ama bu zararlı ile mücadele yöntemlerinde de iyiye gidildiğini belirten Tuncer, fuara katılan katılımcılara ve yurt dışından gelen ziyaretçilere hem tuta absolutadan korunma

yöntemlerini anlatacaklarını hem de yurt dışından gelen temsilcilere zararlı ile mücadele edilebilindiğini göstereceklerini söyledi.

YAŞ KALDIRILSIN ÖNERİSİ

Fuar kapsamında sadece yaş meyve ve sebze bulunmadığını kuru ve kabuklu meyvelerin de fuarda yer aldığını belirten Antalya Toptancı Hal Müdürü Rıza Uysal da, fuar adındaki 'yaş' ibaresinin kaldırılması önerisinde bulundu. Dünya nüfusunun artmasıyla gıdanın öneminin daha çok arttığını kaydeden Uysal, "Bu fuar bu açıdan da çok önemli. Salt şirket kurmak yetmiyor. Bunların tanıtılması da önemli" dedi.

Antalya Tarım İl Müdür Bedrullah Erçin de, Türkiye'deki yaş meyve sebzenin yüzde 23'ünün Antalya'da üretildiğini, tohumla ilgili firmaların yüzde 45'inin, fide firmalarının yüzde 66'sının Antalya'da bulunduğunu, bu potansiyel nedeniyle de fuarın büyük öneme sahip olduğunu anlattı. Fuara bu yıl ilk kez profesyonellerin yanı sıra üreticilerin de katılacağını kaydeden Erçin, "Bu üreticinin beklenti ve taleplerini görmek açısından çok güzel olacaktır" diye konuştu.

KALİTELİ DOMATES SEÇİLECEK

Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı da, turizmde marka şehir olan Antalya'nın tarımda da emin adımlarla yoluna devam ettiğini belirtti. Birkaç yıldır düzenledikleri Kaliteli Domates Yarışması'nı fuar kapsamında gerçekleştireceklerini de belirten Satıcı, yarışma ile domatesi markalaştırmayı amaçladıklarını bu nedenle de yarışmayı bu fuara aldıklarını söyledi.

Fuara, Antalya, Afyonkarahisar, Hatay, Silifke, Gazipaşa, Ankara, İstanbul, Eskişehir, Bursa, Konya, Sakarya, Denzli, Gaziantep, Trabzon, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Mersin ve Samsun'dan katılım olacağı kaydedildi.

TAPTAZE BİR FUAR GELİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 10 Mart 2011 Perşembe 13:47:03
Güncelleme :10 Mart 2011 Perşembe 14:18:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?