7
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Tarih belgeleri arşivlenecek

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, tarihe tanıklık etme özelliği bulunan belgelerin arşivlenerek saklanması için çalışma başlattı.


Antalya Valisi Alaaddin Yüksel tarafından kamu kurum ve kuruluşlarına konuyla ilgili genelge gönderildi. Geçmiş yıllardaki önemli belgelerin arşivleme, çeviri ve tasnif işlemlerinin yapılmamasının büyük bir kayıp olduğunun vurgulandığı açıklamada, bu durumun değişmesi gerektiğine dikkat çekildi. Genelgede, "Antalya'daki kamu kurum ve kuruluşlarındaki arşivlerin tarihi önem taşıyan bölümünün seçilerek iyi koşullarda muhafaza edilmesi, tasnifi ve araştırmacıların kullanımına sunulması hususu Antalya'nın tarihsel ve kültürel zenginliklerine yapılabilecek en önemli katkıdır" denildi.


Valilik tarafından gönderilen genelgede, Antalya'nın geçmişine ilişkin yerel belgelerin önemli bir bölümünün geçen yıllarda yangın, su baskınları veya değerleri bilinmeyerek kağıt fabrikalarına gönderilmek suretiyle yok edildiğinin yapılan araştırmalarda ortaya çıktığı belirtildi.


Osmanlı Devleti ve Cumhuriyet dönemine ait Antalya belgelerinin tam olarak tespit edilememesi ve eski yazıyla yazılmış olanların da yeni yazıya dönüştürülmemiş olduğunun görülmesi üzerine Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin harekete geçerek konuyla ilgili Kent Belleği Merkezi'nin kuruluşunun gerçekleştiği ifade edildi. Bu merkezde Antalya hakkında kitap, broşür, makale, rapor ve tezlerin toplanmakta olduğu ve bunların biyografisini hazırlama çalışmalarına başlandığı belirtildi.


Genelgede ilgili kurumların konuya hassasiyetle ve tarih bilinciyle yaklaşmalarını isteyen Vali Yüksel, üst kurumlara gönderilmesi gereken ve hizmet içi tutulması gereken belgelerle gizli ibareli belgelerin dışında kalan belgelerin Kent Belleği Merkezi'ne gönderilmesini istedi.
Genelgede ayrıca, Antalya'nın kültürel geçmişine ışık tutacak kişilerin adres ve diğer bilgileri ile tarihi değeri bulunabilecek arşiv belgelerinin de bu merkeze gönderilmesinin önemine değinildi.

 

iha
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2007 Çarşamba 13:18:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?