16
Mayıs
2024
Perşembe
ANTALYA

Tarihi Kentler Birliği toplandı

TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ ALANYA'DA TOPLANDI

Tarihi Kentler Birliği (TKB) Başkanı ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Alanya'da yapılan Tarihi Kentler Birliği Meclis Toplantısı'nda yaptığı açıklamada, "Anıtlar Kurulu'nun yanlışlarını göz ardı edemeyiz. Bazı hocaların şahsi tutumu, kaprisleri, belediyelerle olan ilişkilerindeki soğukluklar, işlerin yürümesinde zorluklar çıkartıyor. Bununla ilgili bakanlara şikayetlerimizi iletiyoruz" dedi.

Tarihi Kentler Birliği (TKB) Meclis Toplantısı Alanya'da yapıldı. Alanya Kültür Merkezi'nde yapılan toplantının açılış konuşmasını Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu yaptı.

Tarihi Kentler Birliği kurulmasında en büyük faktörün ÇEKÜL Vakfı olduğuna dikkat çeken Sipahioğlu, "11 yıl önce kurulan bu birlik yasası hiç değişmeden aynen devam ediyor. Birliğe üye olan belediyeler bu yasa çerçevesinde faaliyetlerini sürdürüyor" dedi. Alanya'da 75 ayrı ülkeden vatandaşın yaşadığını belirten Sipahioğlu, "Burada tarihin yanı sıra kültürlerde bir arada bulunmakta. İlçede 20 bine yakın yabancı konut edindi. Bunların 6 bini sürekli ilçede yaşıyor. Ancak biz onlara yabancı değil yeni

Alanyalılar diyoruz" diye konuştu. Belediyeciliğin sadece yol, su ve park anlamına gelmediğini dile getiren Sipahioğlu, "Yaptığımız çalışmalarda kentin tarihi dokusunu ve önemini ön plana çıkartacak uygulamalara ağırlık verdik. Alanya Kalesi'nin UNESCO'ya adaylık başvurumuzun kabulü halinde bu karar hem ülke ekonomisi, hem de turizm açısından büyük katkılar sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan ise 150 bin yatak kapasitesi ile Alanya'nın bir turizm devi olduğunu söyledi. Doğan, "Bu doğrultuda Kaymakamlık olarak turizmi sahil bandından Toroslar'ın eteğinde bulunan köylere götürmek için bazı çalışmalar yaptık" dedi.

Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Başkanı Metin Sözen de, birliğin bugüne kadar siyasete bulaşmadığını söyledi. 10 yıl zarfında birliğe bir çok üye kaydolduğunu belirten Sözen, "Birlik yasası hiç değişmeden bugünlere kadar geldi. Kimse bir başkasının ayağını kaydırmadı ve kısır çekişmeler içine girilmedi" dedi. Selçuklu'nun başkenti olan Alanya'nın, tarihin bir dönemime damga vuran en önemli yerleşim birimlerinden biri olduğunu ifade eden Sözen, "Alanya Belediyesi'nin son

yıllarda tarih ve kültüre verdiği önemi yakından takip ediyoruz. Bilhassa Alanya Kalesi'nin UNESCO mirasına aday olarak gösterilmesi sürecinde yaşananlar ve girişimleri, Tarihi Kentler Birliği Özel Ödülü'ne layık gördük" diye konuştu.

 

ALANYA'NIN TARİHSEL SÜRECİ

Konuşmaların ardından 'Alaiye'den Alanya'ya Doğal-Kültürel Mirasın Evrensel Boyuta Taşınması' konulu oturuma geçildi. Oturumda Giray Ercenek Alanya'nın doğal ve coğrafi zenginlikleri hakkında açıklamalarda bulundu. Araştırmacı yazar Necdet Sakaoğlu ise Alanya'da tarihsel süreci anlattı.

 

AMACIMIZ TARİHİ KORUMAK

TKB Başkanı ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Tarihi Kentler Birliği'nin 2000 yılında 50 belediyenin katılımı ile kurulduğunu belirterek, "Şu anda 3 yüzü geçen üye, 15 büyükşehir, 50 civarında il, 240 civarında belde üyemizdir. Bizim amacımız tarihimizi korumak, gelecek nesillere en iyi şekilde aktarmaktır. Bu amaçla senede 2 defa meclis toplantısı, 6 seminer düzenliyoruz. Bünyemizde bulunan belediyelerimizi tarihi olgu üzerine eğitiyoruz. Mayıs ayı toplantımızı ve meclisimizi yapmış

bulunmaktayız. Yeni üyelerin seçimi söz konusuydu. Selçuklu şehrimizin uzantısı olan ilçenin denize indiği nokta olan Alanya'yı görmek beni mutlu etti. Anadolu'da 10'larca medeniyet kurulmuştur ama bu medeniyetlerin başında Selçuklu gelir. O kadar büyük sıkıntılar ve savaşlar içinde bu medeniyetleri kurmuşlardır ki insan hayran kalıyor" diye konuştu.

 

TARİHİ ESER KAÇAKÇILIĞININ ÖNLENMESİ

Bir gazetecinin, tarihi eser kaçaklığının nasıl sona erdirileceğini sorması üzerine Özhaseki, "Özellikle Cumhuriyet öncesi bir kanunla eserlerin bir kısmını ödeyip yurtdışına çıkarılabiliyordu. Sonralarda ise kaçak bir şekilde 1980'li ve 90'lı yılları arasında bu eserler götürüldü. Ancak şuanda yerel yönetimler bu eserlere sahip çıkıyorlar. Eskiden sadece Ankara'da merkezi hükümet olarak takip ediliyor ve 'Biz bunlara dokunanı yakarız' şeklinde bir hüküm vardı ceza kanununda vatandaşta. Ve

belediyecilikte bilinç yoktu. Zaten bu eserleri koruma noktasında kimse gönüllüde değildi. Kendi temsil ettiğimiz şehirde bile Mimar Sinan'ın yapmış olduğu hamamı yol açacağız diye yıkmışlar düşünün. Kalenin kapısını benim çocukluğumda belediye başkanı esnafa yıktırdı kendisi ceza almasın diye. Artık bütün yerel yönetimler kendi tarihi değerlerine sahip çıkmak adına çalışıyor" diye konuştu.

 

ANITLAR KURULU OLMAZSA OLMAZ

Anıtlar Yüksek Kurulu'na da değinen Özhaseki, "Anıtlar kurulu olmazsa olmaz bir konumdur. Anıtlar kurulu olmadığı taktirde herkes kendi bölgesinde istediği gibi bir uygulama içerisine giriyor. Maalesef eserlerin dağınıklığı, yok edilmesini giderme ve kurtarılması bölümünde çok yanlışlıklar yapılıyor. Bu noktada Anıtlar Kurulu'nun gerekliliğini görmekteyiz. Ama Anıtlar Kurulu'nun da bazı yanlışlarını göz ardı edemeyiz. Bazı hocaların şahsi tutumu, kaprisleri, bizlerle olan ilişkilerindeki soğukluklar bu

işlerin yürümesinde zorluklar çıkartıyor. Biz bunları gerekli bakanlara şikayetlerimizi iletiyoruz" dedi. Turizm ve Kültür Bakanlığı'nın işlevinin arttırılarak güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Özhaseki, "Siz kültürünüze sahip çıkarsınız, korursunuz sadece gelecek nesillere aktarmak isterseniz o zaman Kültür ve Turizm Bakanlığı ayrılması gerekmektedir. Ama bu tarihi olgudan bir turizm ve kar elde etmek isteniyorsa da ayrılmasında bir çatışma doğar. Bence bu durumda daha güçlü bir bakanlık durumuna

getirilmesi daha mantıklıdır" ifadelerini kullandı.

Oturumun ardından TKB Meclis Toplantısı yapoKültürel Mirasın Evrensel Boyuta Taşınması' konuıldı. Toplantıda TKB'nin faaliyet raporu oy birli.ması' konulu oturuma geçildi. Oği ile onaylandı. Meclis ve yönetim kurulu üyeliğinde ise bir değişiklik yapılmadı.

TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ ALANYA'DA TOPLANDI
TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ ALANYA'DA TOPLANDI
İHA
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2010 Cumartesi 16:17:01
Güncelleme :22 Mayıs 2010 Cumartesi 21:30:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?