8
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Tarihi medrese bakıma alınıyor

Antalya'nın Korkuteli İlçesi'nde Hamidoğullarından El Emin Sinaneddin Calis tarafından 1319 yılında yaptırılan Sinaneddin Medresesi restore edilerek turizme kazandırılacak.


Korkuteli ilçesi Alaaddin mahallesinde Alaaddin Camisi yakınında bulunan Hamidoğullarından El Emin Sinaneddin Calis tarafından 1319'da yaptırılan Sinaneddin Medresesi yeniden canlandırılarak turizme kazandırılıyor. Hamidoğulları Beyliği döneminde yaptırılan tarihi medrese, Antalya İl Özel İdaresi'nin Ağustos ayı içerisinde açacağı ihaleyle restore edilecek.


Medresenin restorasyon ihalesi Röle ve Anıtlar Müdürlüğü'nde açık teklif usulüyle yapılacak. İhaleyi alan firma, sözleşmenin yapıldığı tebliğ tarihinden itibaren 5 gün içinde işe başlayacak. Yer tesliminden itibaren 120 içinde de restorasyon işlemi bitirilecek. İhaleye katılacak firmalardan kayıtlı olduğu ticaret veya sanayi odası belgesi, teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren imza beyannamesi veya imza sirküleri, teklif mektubu, geçici teminat gibi belgeler istenecek.


Sinaneddin Medresesi açık avlulu, iki katlı medrese düzeninde, dikdörtgen planlı bir yapı. Medresenin dış duvarları ile iç duvarlarının büyük bir kısmı kesme taştan, ikinci katı ise moloz taştan yapılmış. Medresenin kuzeybatı kenarının ortasında bulunan portal dışa doğru çıkıntı halinde. Büyük sivri kemerinin üzeri çıkıntı oluşturacak şekilde yapılmış, iki dış köşesi yuvarlatılarak yarım sütunlar haline getirilmiş. Büyük kemerin üzerine kitabesi yerleştirilmiş.


Kareye yakın dikdörtgen planlı iç avlunun kuzey ve güneyinde üçer sütunlu dört sivri taş kemerli birinci kat revakları yer almakta. Antik yapılardan toplama olan bu sütun başlıklarının hemen hepsi birbirinden farklı bitkisel motiflerle süslenmiş, Medresenin kuzey ve güney revakları üzerinde ikinci katı oluşturan revaklar alt kattakiler ile aynı büyüklükte ve aynı düzendedir. Medresede her iki eyvanın iki yanında kalan hücrelerinin ikinci kat döşemeleri ile tavanları ahşap malzeme ile örtülmüştür. Bu özellikleri ile Dönemin Anadolu mimarisinin tam bir örneği olan medresenin turistlerden yoğun ilgi görmesi bekleniyor.

 

iha
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2007 Pazartesi 11:54:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?