1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Tarihi mezarlar günyüzüne çıktı

ŞEHİR MERKEZİNDE TARİHİ 802 MEZAR ÇIKTI

Antalya'da, bir kamyonun tekerleğinin düşmesi sonucu tesadüfen ortaya çıkarılan Attalie Antik Kenti'ne ait mezarlıkta şu ana kadar 802 mezar gün yüzüne çıkarıldı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından ihale edilen Doğu Garajı Projesi'nin inşaat kazısı sırasında bir kamyonun tekeri bir boşluğa düştü. Yapılan incelemede boşluğun antik bir oda mezar olduğu belirlendi. Bölgede inşaat çalışmaları durdurulurken Antalya Müzesi tarafından inceleme başlatıldı. 1.5 yıl süren incelemeler süresince Attaleia Antik Kenti'ne ait nekropol (mezarlık) gün yüzüne çıkarıldı. Mezarlıkta yapılan çalışmalarda 802 mezara ulaşıldı.

Antalya Müzesi başkanlığında geçen yıl Mart ayında 8 bin metrekarelik alanda başlayan kazılarda, kayaya yontulmuş 8 ayrı tip de mezarların bulunduğu belirtildi. Mezarlık içerisindeki bulgulara göre mezarların İ.Ö. 3. yüzyıldan, İ.Ö. 4. yüzyıla kadar devam ettiği belirtildi.

İLK SENATÖRÜN AİLESİNİN DE MEZARI BULUNDU

Alanda yapılan son çalışmalarda, Roma dönemine ait Pamfilya tipi lahit kapağıyla örtülmüş iki mezarlık gün ışığına çıkarıldı. Lahit kapağının üzerindeki oldukça yıpranmış yazılara göre, bir mezarın pamfilya bölgesinin bilinen ilk senatörü Marcus Calpurnius Rufus'un mensubu olduğu Calpurnii ailesine ait olduğu tespit edildi. Calpurnii ailesinin o dönem Attaleia kentinin en zengin ailesi olduğu belirtildi. Lahit kapaklarının vinçle dikkatli bir şekilde açılmasının ardından mezarların birinde iskelet çıkarken diğerinin üzerinin çamurla kaplandığı gözlendi.

Antalya Müzesi Müdür Vekili Mustafa Demirel, yaptığı açıklamada, bu alanın Roma dönemine ait antik kentin nekropolü yani mezarlık alanı olduğunu söyledi. Şu an bulunulan alana 1980'li yıllarda binalar yapıldığını anlatan Demirel, şöyle konuştu: "binaların altında birçok mezarlık alanları var. Kazı çalışması sırasında birçok çeşit mezarlıklar bulundu. İki ay içerisinde alandaki çalışmaları tamamlayacağız. Antalya Büyükşehir Belediyesi alanla ilgili proje hazırlıyor. 'Alanın korunmasını ve hazırlanacak proje ile halka açılmasını istiyoruz.''

Alandan sorumlu Arkeolog Aynur Tosun ise, mezarlarda yapılan incelemelerde ölenlerin kişisel eşyalarının bulunduğunu söyledi. Tosun mezarlarda en fazla koku şişelerinin bulunduğuna dikakt çekti.

Yrd.Doç. Dr. Nuray Gökalp ise, Calpurnii ailesiyle ilgili bilgi verdi. Gökalp, mezardaki yazıtların Antalya'nın tarihine daha fazla ışık tutacağını sözlerine ekledi.

ŞEHİR MERKEZİNDE TARİHİ 802 MEZAR ÇIKTI
ŞEHİR MERKEZİNDE TARİHİ 802 MEZAR ÇIKTI
ŞEHİR MERKEZİNDE TARİHİ 802 MEZAR ÇIKTI
İHA
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2009 Pazartesi 13:15:01
Güncelleme :7 Aralık 2009 Pazartesi 14:09:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?