1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Tarihi yapılar gün yüzüne çıkıyor

Antalya'nın Demre ilçesinde bulunan ve altı metrelik alüvyonun altında kaldığı için Anadolu'nun Pompei olarak bilinen antik kentindeki tarihi yapılar gün yüzüne çıkarılacak.

İtalya'daki Vezuv yanardağının lavlarının altında kalan Pompei'e benzetilen tarihi kentte kazı çalışmaları haziran ayında başlayacak. Kazı çalışmalarını yürütecek olan Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Nevzat Çevik, Likya'nın önemli kentlerinden biri olan Demre'de ilk kez kazı çalışması yapılacağını söyledi.

Kazılara haziran ayında başlamayı planladıklarını söyleyen Çevik, şöyle konuştu: "Demre'de iki ayrı proje gerçekleştireceğiz. Birincisi Andriake antik kentinde yürütülecek. Burada dünyanın en büyük ve sağlam kalmış silosu bulunuyor. Bu silonun kazılıp restore edilerek müze haline getirilmesini amaçlıyoruz. Demre'de ikinci projemiz ise Myra antik kentindeki tiyatronun kazısı ve restorasyonunu tamamlama. Kentte jeofizik ölçümlerle, alüvyonların altı metre altında kalan Myra antik kentindeki kalıntıları tespit edeceğiz. Bu konuda projemizi yaptık. İlk jeofizik ölçümlerine bahar aylarında başlayacağız."

Demre'de şu an toprak üzerinde sadece bir tiyatronun görülebildiğini belirten Prof. Nevzat Çevik, asıl kentin yerin altı metre altında olduğunu söyledi.
Tarihi kentin akarsuların getirdiği alüvyonların altında kaldığını tahmin ettiklerini anlatan Çevik, şunları söyledi:

"Şu an Myra'yı ziyaret edenler sadece Roma dönemine ait tiyatroyu ve klasik döneme ait Kaya mezarlarını görebiliyor. Tarihi kent, Helenistik ve Roma döneminde önemli bir metropoldü. Bizans döneminde de hıristiyanlığın bölgedeki başkenti konumundaydı. Sen Nikolaos ile beraber Demre'nin önemli bir yeri vardı."

Demre'de alüvyonların altında kalan antik kenti, Anadolu'nun Pompei olarak nitelendiren Prof. Dr. Nevzat Çevik, sözlerine şöyle devam etti: "Alüvyonların altında büyük bir metropol bizi bekliyor. Buna biz Anadolu'nun Pompei diyoruz çünkü Anadolu'nun hiçbir yerinde yerin 6-7 metre altında saklanmış kentin bütünü yok. Yerin altında büyük bir olasılıkla büyük bir bölümü korunmuş olarak bekliyor. Pompei yanardağın külleri altında kalan bir şehir. Demre ise nehirlerin alüvyonları altında kalmış bir şehir."

İHA
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2009 Salı 11:14:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?