22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Tarım Müdürü'nden ilaç uyarısı

Korkuteli İlçesi Tarım İlçe Müdürü İbrahim Akalın, ilaç kalıntısının, meyve kalitesini ve pazar payını düşürebildiğini belirterek, bu yıl meyve ağaçlarında yapılan incelemelerde, fazla miktarda ilaç kalıntısının tespit edildiğini söyledi. 

Akalın, yaptığı açıklamada, meyve üreticisinin, hangi tür meyve üreteceğine önceden karar vermesi ve meyvenin kalitesi açısından atacağı ilaca dikkat etmesi gerektiğini belirtti. Üreticinin, ilaç ambalajındaki etiketini mutlaka okuması ve ruhsatlı ilaç kullanması gerektiğini kaydeden Akalın, önerilen kullanma dozuna, son ilaçlamayla hasat arasındaki bekleme süresine uymak gerektiğine dikkat çekti. 


Meyvede fazla hormon kullanımının, standardı bozduğunu ifade eden Akalın, "İlçede bu yıl yapılan inceleme sonrası, meyvelerde ilaç kalıntısı görüldü. Meyvede, özellikle de elmadaki kalıntı sorunu, önümüzdeki en ciddi sorun. Şayet bu sorun devam ederse pazarımızı kaybedebiliriz. Hatta başka bir iş yapmak zorunda bile kalabiliriz. 

Meyve üreticilerimizin ilaç kalıntısı konusunda tüm önlemleri almaları, bir zorunluluktur" dedi. Meyvede kalıntı sorunuyla karşılaşmamak için teknik elemanlara danışılmasını isteyen Akalın, kalıntı sorunundaki 1. derecede sorumlu kişinin, meyve üreticisi olduğunu vurguladı. Üreticilerin, tarım ürünlerinin ilaçlanması konusunda daha dikkatli davranması gerektiğini belirten Akalın, çiftçilerin ilaçlama mevzuatlarına uymalarını istedi. İlaçlama mevzuatlarına uyulmaması nedeniyle, tarım ürünlerindeki ilaç kalıntılarının toprak ve ürünlere büyük zarar verdiğini belirten Akalın, tarım ürünlerinde kimyasal ilaç kalıntısı tespit edilen ürünlerin üreticileri hakkında yasal işlemlerin yapılacağını söyledi.
İHA
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2006 Cuma 13:34:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?