1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

TBMM Başkanı Şahin Antalya'da

TBMM BAŞKANI ŞAHİN ANTALYA'DA

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mehmet Ali Şahin, Antalya'nın Konyaaltı İlçesine bağlı Beldibi beldesindeki Rixos Sungate Hotel'de düzenlenen Avrasya Gençlik Formu'na katıldı.

Diyalog Avrasya Platformu ve Rusya Siyasi Araştırma Enstitüsü'nün birlikte organize ettiği foruma Şahin ile birlikte Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Ak Parti Antalya Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Delegasyonu Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Federasyonu Antalya Başkonsolosu Mircalol Husanov, Rusya Federasyonu Duması Milletvekili Sergey Markov da katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Şahin, Avrasya coğrafyasının birçok bölgesinden gençlerin bu foruma iştirak etmesinin kendisini mutlu ettiğini söyledi. Avrasya'nın ve Dünya'nın geleceğinin konuşulacağı bir toplantı olduğu için foruma büyük önem verdiğini dile getiren Şahin, şöyle konuştu: "Bu forumu benim açımdan önemli kılan iki sivil toplum örgütünün birlikte organize ediyor olmasıdır. Forumun bana göre Avrasya bölgesi başta olmak üzere dünya insanının diyalog kurmasına yardımcı olmak, İnsanların birbirini anlamalarını barış ve huzur içerisinde yaşamalarını temin etmeye yardımcı olmak ve Avrasya'nın kültürel ve entelektüel birikimini dünyaya taşıyabilmek gibi üç önemli amacı vardır."

Bilim ve teknoloji alanında her gün baş döndürücü gelişmelerin yaşandığını söyleyen

Şahin, şunları anlattı: "İnsanların birbirleriyle iletişim kurmaları için bilim ve teknoloji o kadar önemli hizmetler ortaya koyuyor ki diyalog kurmak o kadar kolay. Cep telefonu ile dünyanın neresinde olursanız olun birbirinizi görebiliyorsunuz. Bütün bu bilimsel gelişmeler günümüz insanını daha huzurlu kılması gerekmez mi. Ama hiç de öyle olmuyor. Tam aksine çağımızda huzursuzluk artıyor, savaşlar devam ediyor, çocuklar kadınlar hayatlarını kaybedebiliyor. Açlık ve sefalet artıyor. Çevre kirliliği, salgın hastalıklar artıyor. Belki de en acısı suçlar artıyor."

Bilim ve teknolojinin yeni suç tiplerinin ortaya çıkmasına yol açtığını anlatan Şahin, sözlerine şöyle devam etti: "Bütün bu olumsuzluklar hangi ülkede çıkarsa çıksın o ülke yöneticilerinin tek başına bunlarla mücadele etmesi mümkün değil. Çünkü sınırı aşan suç tipleri ortaya çıktı. Bunlarla mücadele edebilmek için uluslar arası işbirliğine ihtiyaç var. Diyalog kurulamadığı işbirliği yapılamadığı için dünyada ölümler yaşanıyor."

'Türkiye topraklarının farklı kültürlerden insanların barış içerisinde yaşadıkları topraklar' olduğunu anlatan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'deki sokaklarda farklı dinlerin ibadethanelerini bir arada görebilirsiniz. Bu topraklar demokrasinin de beşiği. Dünyanın en eski demokratik parlamentosu Antalya'dadır. 2010 yılında Dünya Parlamento başkanlarını davet ederek açmak istiyoruz. Bu topraklardan bir birlik mesajı vermek istiyoruz. Türkiye madem ki böyle bir geçmişe sahip o halde bu topraklar demokrasinin daha da geliştiği topraklar olmalıdır mesajını vermek istiyoruz."

Türkiye Cumhuriyeti'nin barışa ve diyaloga kurulduğu andan itibaren önem veren bir cumhuriyet olduğunu söyleyen Şahin, şunları söyledi: "Cumhuriyet kurulurken kabul ettiği ilk ilke 'yurtta barış dünyada barış' ilkesidir. Barış temeli üzerine kurulan bir cumhuriyettir. Biz böyle bir cumhuriyetin 86'ıncı kuruluş yıldönümünü kutladık. Bugün burada konuşulan ve konuşulacak olanlarla Türkiye Cumhuriyetinin felsefesi ile örtüşmektedir. Türkiye bölgesinde ve dünyada barışı temin etmek için büyük gayretiçerisindedir. Komşularıyla problemlerini sıfıra indirme çabası içerisindedir. Bundan bir kaç yıl önce diplomatik ilişkileri zayıf olduğu bazı ülkelerle Suriye örneği gibi vizeler kalktı. Bu durum bile Türkiye'nin barışı ne kadar çok istediğinin göstergesidir"

Toplantı sonunda gazetecilerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ'un görüşmesiyle ilgili sorusunu cevaplandıran Şahin, "Başbakanlık gerekli açıklamayı yaptı. Bunun dışında konumum olarak siyasi bir açıklama yapamam" dedi.

Gazetecilerin "TBMM'de domuz gribi önlemleri nedir" şeklindeki sorusuna ise Şahin, şöyle cevap verdi: Sağlık Bakanlığı'nın koordinasyonu doğrultusunda çalışmaları yapıyoruz."

İki gün sürecek forumda 'Avrasya jeopolitiği', 'Modernleşmeyle gelen sorunlar', 'Tarihi perspektiften Türkiye-Rusya ilişkileri', 'Avrasya Jeopolitiğinde güç değişiklikleri', 'Etnik açıdan kültürlerarası diyalog', 'Günümüz sorunları ve Avrasya'ya etkileri' gibi konular tartışılacak.

TBMM BAŞKANI ŞAHİN ANTALYA'DA
TBMM BAŞKANI ŞAHİN ANTALYA'DA
İHA
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2009 Cuma 12:09:00
Güncelleme :30 Ekim 2009 Cuma 13:35:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?