1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

TBMM Başkanı Şahin Kaş'ta

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Patara antik kentinde ortaya çıkarılan Likya Birliği Parlamento Binası kazı alanında incelemelerde bulundu.

TBMM Başkanı Şahin, "insanlık tarihinin en eski demokratik parlamentosunun topraklarımızda bulunuyor olması ve onu ortaya çıkarmanın güzel bir şey olduğunu" söyledi.

Sabah saatlerinde Antalya'ya gelen Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mehmet Ali Şahin, meclisin açılışının 90'ıncı yıl kutlamaları çerçevesinde dünya parlamentoları başkanlarının ağırlanacağı Likya Birliği'nin başkenti Patara'daki insanlık tarihinin en eski demokratik parlamento binasında incelemelerde bulundu. TBMM ve Akdeniz Üniversitesi tarafından yürütülen kazı çalışmalarını inceleyen Şahin, antik kent Patara'ya helikopterle geldi. Şahin'e gezisinde Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, AK Parti Antalya Milletvekili Yusuf Ziya İbreç de eşlik etti.

Kazı çalışmaları hakkında kazı başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık ve Prof.Dr. Taner Korkut'tan bilgi alan Şahin, dünyanın ilk seçilmiş meclisinde Likya Birliği Meclis Başkanı'nın tahtına oturdu. Likya Meclis Başkanı tahtının meclis sıralarının ortasında olmasını önce garipseyen Şahin, şöyle konuştu:

"Kültür ve Turizm Bakanlığı yaklaşık bir yıl önce burayı TBMM'ye tahsis etti. TBMM de valilik ve kaymakamlığımızla M.Ö. 2 yüzyıla ait tarihi antik kenti ve bu meclisi ortaya çıkarmaya çalışıyor. Amacımız, TBMM'nin açılışının 90'ıncı yıldönümünde bir takım etkinlikle yapacağız. Hesaplarımız tutar, çalışmalarımız planlandığı şekilde devam ederse 90'ıncı yılda burada uluslararası bir etkinlik düzenlemeyi planlıyoruz. Belki dünya parlamentolarının başkanları buraya davet edilecek."

Anadolu coğrafyasının baştan başa medeniyetlere beşiklik yapmış bir coğrafya olduğunu belirten Şahin, şunları söyledi: "Özellikle Akdeniz kuşağı tarihin en eski medeniyetlerinin burada kurulduğunu bize gösteriyor. Bu bir zenginliktir. Türkiye'nin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin elinde bulunduğu bir zenginliktir. Bu zenginliği diğer ülkelerle, insanlık alemiyle paylaşmanın son derece güzel bir açılım olacağını düşünüyorum. Bu dünyada Türkiye'yi daha güçlü hale getirir. Daha ilgiyle takip edilen bir ülke haline getirir."

HAK VE ÖZGÜRLÜK SINIRLARINI GENİŞLETMEK GEREKİR

Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, Türkiye'nin yönetimi elinde olan kişiler olarak bu sorumluluğu yerine getirmenin heyecanını da yaşadığını belirterek, kazı çalışmalarını 2010'a yetiştirmek için meclisin tüm imkanlarını seferber edeceğini söyledi. Bu çalışmanın Anadolu coğrafyasını çok daha güzel yansıtabilme sorumluluğunun bir parçası olduğunu belirten Şahin, sözlerine şöyle devam etti:

"Başka bir sorumluluk da gerçekten dünyanın en gelişmiş demokrasisine sahip olma ve bunu başarıyla uygulayabilme sorumluluğudur. İnsanlık tarihinin en eski demokratik parlamentosu topraklarımızda bulunuyor olması ve onu ortaya çıkarmak güzel bir şey. Ama bunun dışında Türkiye'yi daha demokratik hale getirmek, hak ve özgürlük sınırlarını daha da genişletmek, dolayısıyla 'dünyada en iyi demokrasi nerede uygulanır?' dendiğinde geçmişte burası gösteriliyorsa şimdi de Türkiye gösterilmelidir. Böyle bir sorumluluğumuz da var. Madem bu topraklarda yaşıyoruz inşallah onu da başarırız."

TBMM Başkanı Şahin, Likya Birliği Parlamento Binası kazı alanında yaptığı inceleme sonrasında yine Patara antik kenti içinde ayakta kalan dünyanın en eski deniz fenerini gezdi. Şahin ve beraberindekiler Patara gezisinin ardından Kaş'a geçti.
 

İHA
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2009 Çarşamba 15:30:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?