22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Tedbir alınmazsa rekolte düşer

TEDBİR ALINMAZSA REKOLTE DÜŞER

Kumluca’da 25 bin kapalı alanda 50 bin üretim kapasiteli Duran Tarım ve Duran Fide Tesisleri’nin sahibi Ziraat Mühendisi Ergun Duran, domates üretiminde tedbir alınmazsa rekoltenin düşeceğini belirtti

Ziraat Mühendisi Ergun Duran, tedbir alınmazsa rekolte düşeceğini ve fiyatların sürekli dalgalanacağını belirtti. Duran, “Güzlük, sezonluk ve baharlık olarak üç dönemde fide yetiştiriyoruz. Güzlük dönemi bitti, sezonluk fideleri dağıtıyoruz, baharlığın da siparişlerini alıyoruz. Duran Fide olarak, Ege, Marmara ve İç Anadolu gibi bölgelere 20 milyonu aşkın domates fidanı gönderdik” dedi.

Son bir yılda hızla yayılan domates güvesi tuta absoluta’nın çok sinsi ve hızlı çoğalma özelliğine sahip olduğunu ifade eden Duran, “Bir bölgede popülasyonu varsa 1 ay içinde maksimum zarar verecek boyutlara çıkmaktadır. Bu durum pazar payını yok etme noktasına getirir. Yıllardır ülkemizde bu sonbaharda yaşandığı kadar domates yokluğu yaşanmamıştı. Seraların ilk hasat dönemine kadar piyasada bol miktarda domates bulunmaktaydı” diye konuştu.

Ziraat mühendisleri olarak aylar öncesinden tuta absoluta’nın bu boyutlarda zarar vereceğini tahmin ettiklerini de sözlerine ekleyen Ergun Duran, çiftçileri önlemler almaları konusunda sürekli uyardıklarını kaydetti. Önlem alınmaması halinde

ihracat istikrarırının dengesinin bozulacağını söyleyen Duran, “Hedefimiz ne yüksek, ne düşük piyasa, aynı çizgide istikrarlı fiyattır” dedi.

TEDBİR ALINMAZSA REKOLTE DÜŞER
İHA
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2010 Salı 12:16:05
Güncelleme :19 Ekim 2010 Salı 13:04:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?