21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

TOBB Başkanı: Kadın girişimciler artmalı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ekonomisinin geliştirilmesi için daha çok girişimciye, özellikle de genç ve kadın girişimciye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) yeni hizmet binası açılış törenine katıldı.

Dünyada ilk 10 ekonomi arasında olmak istiyorsak girişimci sayısını artırmamız gerektiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: "Bugüne kadar erkek girişimciler öndeydi. Kadın girişimcilerin öne çıkması, genç kızlara örnek olması gerekir. Meslek komitelerinde, meclislerde kadın ve genç girişimcilere fırsat verin. Onlar da zenginleşmemizde ön plana çıksın. Sizlerden ricam bu. Haberiniz olsun."

Bu sözleri üzerine alkış beklediğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Alkışı kendime beklemiyorum. Kadın girişimcileri öne çıkaracağınız için sizin kendinizi alkışlamanız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Dünyada ticarette sınırların kalktığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Dünya ticaretinin artmasıyla zenginlik de arttı. Dünyanın en büyük 100 ekonomik kurumunun 51'i şirket, 49'u devlet. Küreselleşmenin getirdiği pozitif etkiden hepimiz yararlandık."

Hisarcıklıoğlu, ABD, Japonya, Almanya, İngiltere gibi ülkelerin Süper Lig'de olduğunu, Çin, Brezilya, Hindistan, Türkiye gibi ülkelerin de diğer gelişmiş ülkelerin ardından birinci ligde yer aldığını ve süper lige çıkma hedefinde olduğunu söyledi.
2007'nin ikinci yarısında sihrin bozulduğunu, bunun kaynağının ABD ve orada uygulanan mortgage sistemi olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Bu durumu en iyi tarif eden, aç doyar aç gözlü doymaz atasözüdür. Dünyanın hali budur. Dünya ilk kez bir küresel sistemin krizini yaşıyor." Şu an dünyanın, haritası çıkarılmamış topraklardan geçtiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Kriz, gelişmiş ülkelerden gelişen ülkelere kayıyor. Ayrıca mali sektörden reel sektöre geçiyor" diye konuştu.

Türkiye'nin küresel krize, büyüme temposunun düştüğü bir dönemde yakalandığını anlatan Hisarcıklıoğlu, "Biz, Avrupa ve ABD'den farklı olarak krize karşı tecrübeliyiz. Benzerini 2001'de yaşadık. 4-5 yılda bir krizle karşı karşıya kalıyoruz" ifadelerini kullandı.

Osmanlı'dan bugüne ne zaman kriz olsa cari açığın finanse edilemediğini anlatan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Türk özel sektörü olarak yurt dışına borcumuz 191 milyar dolar. Niye borçlandınız diyorlar bazen. Biz parayı israf mı ettik, kumar mı oynadık. Borçlandığımız parayla yatırım yaptık. Yatırım için vardı da mı kendi paramızı kullandık, yurt içindeki bankalar verdide mi almadık. Başkalarının tasarrufunu aldık getirdik. Bu borçlanmayla, Türkiye bir başarı hikayesi yazdı."

Bunu yapanın Türk özel sektörü olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Son 6 yılda 3 milyon kişiye istihdam sağladık. Türkiye'nin en büyük sorunu işsizlik. Önümüzdeki dönemde, yurt içindeki kredi akışında azalma olacak. İhracat pazarları ve turizm hacmi daralacak. İhracatta zorluk çekeceğiz. Turizmde daralma olabilir." Geliri olmayan insanların ilk kısacağı alanın seyahat masrafları olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Avantajlı olduğumuz, enerji fiyatları hızla aşağıya iniyor. Petrol fiyatı indi. Hammadde fiyatları iniyor. Bu bizim cari açığımızı azaltma etkisi yaratacak. Ama vergi geliri azalacak. Faiz kur, enflasyon önümüzdeki dönemde üçü birlikte yukarı doğru hareket edecek. Banka ve şirket bilançoları küçülecek. Büyüme oranı düşecek. Zaten son iki yıldır, yüzde 4 seviyesinde gerilemişti. Bundan sonra 2008 ve 2009'da yüzde 4'e ulaşmak bile zor görünüyor."

Hisarcıklıoğlu, 2001'den farklı olarak kamu maliyesinin iyi durumda olduğunu, bankacılık sisteminin çürüklerinin ayıklandığını, mali sistemde denetim ve gözetimin güçlendirildiğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2008 Cuma 18:55:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?