21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

TOBİ bankacılık şubesi açıldı

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, TOBİ Bankacılığın bankacılığa yeni bir kavram getireceğini söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Antalya'da Ziraat Bankası TOBİ bankacılık Şubesinin açılış törenine katıldı. Türkiye'de ilki Antalya'da açılan TOBİ Bankacılık şubelerinin önümüzdeki dönemlerde Çukurova, Marmara ve Ege bölgelerinde açacağı açıklandı.

Açılış töreninde konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, "Burası tarım bankası, bu şubenin faaliyeti tarımsal bankacılık olacaktır. Bu şube yeni bankacılığa yeni bir kavram getiriyor. Tarımsal kredilerin uygulanmasında yeni bir kavram yeni bir model olacak. Özellikle sadece tarımsal faaliyetlerin yürütüleceği yönlendirileceği bu konuda danışmanlık verileceği bir şube olacaktır. Kuşkusuz bu ziraat bankamızın Türk tarım sektörüne, Türk çiftçilerine sunduğu hizmetlerinde yeni bir aşamadır, yeni bir adımdır" dedi.

Türkiye'nin bir çok bakımdan en önemli özelliklere sahip ili Antalya'da bu şubenin açılmasının önemli olduğuna dikkat çeken Bakan Eker, "Bu proje Antalya'da başladı, yakında Çukurova da buna benzer bur şube açılacak. Her bakımdan Türkiye'de modern tarımın ve hayvancılığın yapıldığı Ege ve Marmara bölgelerinde de bu şubeler açılacaktır. Tarım bir iktisadi faaliyettir. Bütün iktisadi faaliyetlerde olduğu gibi tarımda da kredi çok önemli bir girdidir. Hem üretim safhasında hem de tarımsal üretimin sanayi ile entegre olmasında yarar sağlayacaktır" diye konuştu.

Ziraat bankası geçtiğimiz 5-6 yıllık süre içerisinde tarımsal kredi alanında sunduğu hizmetleri güçlendirdiğini anlatan Bakan Mehdi Eker, "2002 yılında 550 bin kişiye 550 milyon YTL civarında kredi veriliyordu. Bugün bir milyon 100 bin Türk çiftçisi sadece ziraat bankasından 6 milyon YTL kredi alıyor" şeklinde konuştu.
Bakan Eker, daha sonra Türkiye'nin ilk TIBİ bankacılık şubesini banka yöneticileri ile birlikte gezdi.

GERİ DÖNEN DOMATES YOK

TOBİ Bankacılık şubesinin açılışın ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevaplandıran Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, ihracatta yaşanan sorunlar sebebiyle Rusya'dan domateslerin geri gönderildiği ifadelerinin doğru olmadığını kaydetti. Bakar Eker, "Rusya'dan geri gönderilmedi. Bu doğru değil. Rusya dışında başka ülkelere de satıyoruz. Geri dönen domates yok" dedi.

Son 5 yılda toplam kullanılan tarım faaliyetlerinde zirai ilaç miktarının 55 bin tondan 49 bin tona düştüğünü dile getiren Eker, buna rağmen Türkiye'nin sebze ve meyve üretiminin 31 milyon tondan 41 milyon tona yükseldiğine dikkat çekti.

Bakan Eker, kene vakası olayları ile ilgili olarak da tarımsal ilaçlamanın zamanında yapılmadığı şeklindeki yaklaşımların doğru olmadığını dile getirerek, "Her ilaç aynı zamanda bir zehirdir. Tarımsal ilaçlamaların yaygın şekilde kullanılması bu zehir etkisini kendisini doğada gösteriyor. Tabiatın dengesini bozuyor. Bu kene artışında bir faktördür. Bu denge bir günde bozulmuyor. Bir süreç. Av kuşlarının azalması kene artışında önemli bir faktördür. Bu alanda kurumlar arası işbirliği gerekiyor. Bizde
Bakanlık olarak bu işbirliğini yapıyor ve yapmaya devam ediyoruz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2008 Çarşamba 14:05:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?