22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

TOKİ yabancılara konut satacak

Anayasa Mahkemesinin yabancılara yönelik mülk satışının durdurulmasına yol açan kararı konusunda yeni mevzuat hazırlıkları sürerken, "İspanya Modeli" kapsamında, yabancılara sahil kentlerinde konut ve tatil köyü yapılıp satılmasına ilişkin proje hızla ilerliyor.

Yabancılara satmak amacıyla proje uygulanacak arazilerin Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) devrine ilişkin karar, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan tarafından onaylandı.

İlk aşamada Antalya-Finike ve Didim, Aydın-Kuşadası, Muğla-Bodrum, İzmir Konak-Mersinli ve Çeşme'de yapılacak konutların satış gelirini, TOKİ ve Maliye Bakanlığı yüzde 50-50 paylaşacak.

AA muhabirinin Maliye Bakanlığı ve TOKİ yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Anayasa Mahkemesinin yabancılara mülk satışına ilişkin düzeltme kararına istinaden yeni kanunun çıkarılmasından sonra, bu projeler başlatılacak.

Proje uyarınca, hazineden her hangi bir bedel ödenmeden alınan araziler üzerine, yabancılara satış amacıyla konut, villa veya tatil köyü benzeri konut projeleri yapılacak. Söz konusu konutların satışından elde edilecek kar da Maliye ve TOKİ arasında yarı yarıya paylaşılacak.

TOKİ Başkanı Bayraktar, uygulamada en çok gelir paylaşımı yönteminin kullanılacağını belirtirken, "Arsalar hazır, yasal düzenleme bekleniyor. Uzun vadede 20 milyar dolarlık gelir beklenen bir proje. Önce bir deneme yapacağız sonra genişleteceğiz" dedi.

Bayraktar, yabancılara satışın, peşin veya taksitli olabileceğini, 7-8 yıla kadar vade uygulanabileceğini kaydetti.

Yabancılara yönelik mülk satışında "İspanya modelinin" Türkiye'de hayata geçirilmesine dönük protokol, Maliye Bakanlığı ile TOKİ arasında geçen ay imzalanmıştı.

Maliye Bakanlığı yetkilileri, proje ile İspanyol firmaları dahil, çok sayıda yabancı firmanın ilgilendiğini belirttiler.

AA
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2008 Pazartesi 12:22:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?