1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Toprak altından tarih fışkırıyor

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın hazırlattığı 1/100 bin ölçekli planda, bir bölümü sanayi bölgesinin içinde kalan Perge antik kentinde topraktan tarih fışkırıyor.

Perge nekropolünde yapılan kazılarda bu yıl medusa kabartması bulunan bir çocuk mezarı bulundu.
Antalya'nın Aksu ilçesindeki Perge antik kentte bu yılki kazıları İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden Prof. Dr. İnci Delemen'in de aralarında bulunduğu 70 kişilik bir ekiple başlattıklarını anlatan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü başkanı ve Perge kazı başkanı Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu, Perge antik kentinde ilk kazı çalışmalarının 1946 yılında başladığını açıkladı. O tarihten bu yana Perge'deki kazıların hep Türk bilim adamları tarafından
gerçekleştirildiğine dikkat çeken Abbasoğlu, "Perge kazıları Türk bilim adamlarının gerçekleştirdiği en uzun soluklu klasik arkeoloji kazısıdır" diye konuştu.
Kendisinin de 1986 yılından bu yana Perge kazılarına başkanlık ettiğini belirten Abbasoğlu, bu yılki kazı çalışmalarının Sütunlu caddenin iki ayrı noktasında ve nekropolde yoğunlaştığını söyledi. Abbasoğlu, bu yıl nekropoldeki kazılarda medusa kabartmalı bir çocuk mezarı bulunduğunu açıkladı. Abbasoğlu, Perge'nin çok zengin bir ören yeri olduğunu belirterek Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da Perge'ye büyük önem verdiğini açıkladı. Abbasoğlu, kazıların dışında restorasyon projeleri üzerinde de
çalıştıklarını söyledi.

HELLENİSTİK KULELER SON İHALEYİ BEKLİYOR
Restorasyon projelerinin başında Perge antik kentinin girişinde, Hellenistek dönemde inşa edilen ikiz kulelerin geldiğini bildiren Abbasoğlu, doğudaki kulenin yıkılmaması için çelik iskeleyle güçlendirildiğini söyledi. Bu kulede statik sorunlar olduğunu, bu nedenle projenin değiştirilmesi gerektiğini ve yeni bir ihale için para gerektiğini vurgulayan Abbasoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da bu projeyle özel olarak ilgilendiğini belirterek, "Kuleler son ihaleyi bekliyor" diye konuştu.

Doğu'daki kulede statik sorunun halledilmesinden sonra çelik iskelenin kaldırılacağını bildiren Abbasoğlu, "Batıdaki kuleyi de aynı yöntemle güçlendireceğiz" diye konuştu. Kulelerden sonra ikinci restorasyon çalışmasının da Sütunlu caddedeki takta gerçekleştirileceğini söyleyen Abbasoğlu, "Takın büyük bir bölümünün orjinal parçası var. İl özel idaresinin aktaracağı 480 bin TL ile takı onarıp eksik parçalarını tamamlayacağız. Hellenistik kuleleri ise olduğu gibi koruyacağız" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2009 Salı 16:14:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?