1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Toslak Köyü'nde seçim isyanı!

Alanya ilçesine bağlı Konaklı beldesi Toslak köyünde muhtarlık seçimi sonrasında sayıma itiraz eden ve okul müdürünün sandık görevlisi öğretmenlere baskı yaparak oylamaya hile karıştığını iddia eden halk protesto gösterisi yaptı.

Alanya'nın Toslak köyünde mahalli seçimlerin ardından sayım sırasında hile yapıldığını ileri süren köylüler ikiye bölündü. Geçersiz sayılan 10 oydan 9'unun rakip muhtar adayına yazıldığını ve haksız bir şekilde seçimi kaybettiğini öne süren muhtar adayı Adem Turaç'ı destekleyenler köy meydanında toplanarak İl Seçim Kurulu'ndan oyların yeniden sayılmasını istedi.

Pankartlarla köy meydanında slogan atan köylü, "Vur vur inlesin seçim kurulu dinlesin, Toslak burada adalet nerede" diye bağırdılar. Muhtar adayı Turaç'ı omuzlarına alan köylüler, "Oylar yeniden sayılsın. Hak yerini bulsun" diye konuştu.

34 OY GEÇERSİZ SAYILDI

Toslak Köyü Muhtarı Bekir Erdoğan 760 oy alarak yeniden muhtar seçildi. Muhtar adayı Adem Turaç ise 755 oy alarak seçimi kaybetti. Oyların kullanıldığı Sabri Ergin İlköğretim Okulu'ndaki 5 sandığın ikisinden toplam 34 oy geçersiz oy çıktı.

Seçimi kaybeden muhtar adayı Adem Turaç, 2320 ve 2324 nolu sandıklardan çıkan 34 oyun geçersiz kabul edilip tutanağa geçirildiğini, ancak 2323 nolu sandıktan çıkan 10 geçersiz oyun geçerli kabul edilerek 9'unun muhtar seçilen Bekir Erdoğan'a, birinin ise kendisine yazıldığını ve böylelikle 5 oyla seçimi kaybettiği gerekçesiyle Alanya 2. İlçe Seçim Kurulu'na itirazda bulundu. Bu itiraz kabul edilmeyince Turaç bu kez Antalya İl Seçim Kurulu Başkanlığı'na itirazda bulundu.

Seçime şaibe karıştığını söyleyen Adem Turaç, bazı seçmenlerin iki muhtar adayının oy pusulalarını aynı zarfa koyarak geçersiz oy kullandıklarını ileri sürdü. Turaç, beş sandıktan 2'sinde çıkan geçersiz oyların tutanağa geçirildiğini ancak son sandıktan çıkan 10 geçersiz oyun yeniden değerlendirilerek 5 oy farkla seçimi kaybettiğini söyledi.

BU NASIL İŞ ANLAMADIK

Seçime yönlendirme ve etkileme yoluyla hile karıştırıldığının ortada olduğunu ifade eden Turaç, sözlerine şöyle devam etti: "Uğramış olduğum haksızlığın giderilmesi amacıyla Alanya 2. İlçe Seçim Kurulu tarafından inceleme yapılmaksızın kabul edilmeyen itirazımın, toplum üzerinde tam bir kanaat oluşması açısından İl Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından kabul edilerek oyların tekrar sayılarak karar verilmesini istiyorum."Toslak köyü seçmenlerinden Ali Rıza Selimoğlu ise "Oyların 756'sını alan mı muhtar olmalı, yoksa 751'ini alan mı muhtar olmalı?" diye sordu.

Oyların 756'sını Adem Turaç'ın aldığını anlatan Selimoğlu, şunları söyledi: "Turaç seçildi diye anons yapıldı. Muhtar dahil herkes tebrik etti. Adem Turaç bu olayı kutlamak için dışarıya çıktığı zaman içeriden kapı kilitleniyor. Son sandıkta önce geçersiz sayılan oylar bu kez geçerli sayılarak beş oy farkla Adem Turaç değil Bekir Erdoğan'ın muhtar olduğu ilan edildi."

Sabri Ergin İlköğretim Okulu Aile Birliği Başkanı Ali Uysal ise, "Milli Eğitim Müdürü'nü göreve davet ediyorum. Sadece binadan sorumlu olan okulda hiçbir görevi olmayan müdür sandık başkanlarına müdahale etti" dedi.

29 Mart'ta yapılan yerel seçimde Toslak köyünde oy kullanma işleminin ardından okul bahçesinde iki muhtar adayını destekleyen grup arasında tartışmalar yaşanmış, güvenlik güçlerinin vatandaşları sakinleştirmesinin ardından sandıklar İlçe Seçim Kurulu'na getirilmişti.
 

İHA
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2009 Pazartesi 17:05:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
A.R. SELİM IP: 85.99.150.xxx Tarih : 7.04.2009 12:44:26

O SEÇİMLERDE ORADA BULUNAN BİRİSİ OLARAK BU İDDİALARA CEVAP VERMEK İSTİYORUM.
1)OKUL MÜDÜRÜ ASLA SEÇİME YADA SANDIK BAŞKANLARINA MÜDAHALEDE BULUNMADI. HATTA KONUŞMADI.
2)GEÇERSİZ SAYILAN OYLARIN KİME AİT OLDUĞU OKUNMADI BİLE. NASIL OLUYORDA ŞU KADAR OY ALDIK DENİLEBİLİYOR.ZATEN GEÇERSİZ OYLARIN KİME AİT OLDUĞUNUN SÖYLENMESİ SEÇİM YASASINA AYKIRIDIR.. BU KURU BİR İFTİRADIR...
3)DAHA OY SAYIMI BİTMEDEN YANDAŞLARINDAN BİRİ TURAÇ MUHTAR OLDU DİYE YAYGARA YAPTI. SAYIM BU YAYGARADAN YARIM SAAT SONRA TAMAMLANDI. BU İŞİN NASIL OLDUĞUNU ANLAMAMALARI NORMAL TABİİ.
4) BU İNSANLAR GEREKİRSE KAVGA ÇIKARIRIZ AMA BU SEÇİMİ RAKİP TARAFA VERMEYİZ DİYE SLOGAN ATAN İNSANLAR... AMA KARŞI TARAFIN SAĞDUYULU DAVRANIŞI SAYESİNDE KAVGA YAŞANMADI. AYRICA JANDARMA KUVVETLERİNİN O KADAR ANONS VE UYARILARINA KULAK ASMAYARAK SEÇİM SANDIKLARINI VERMİYORUZ GÖNDERMEYİZ DİYE SÖZLÜ SATAŞMA İÇİNE GİRDİLER. JANDARMAYA ZORLUK ÇIKARDILAR..İKİNCİ  EKİP GELMEK ZORUNDA KALDI.ZATEN ORADA OLMAYAN BİRİSİ BİLE İDDİALARI OKUSA TUTARSIZLIKLARI FARKEDER...
5) OY SAYIMI BİTMEDEN SANDIK BAŞKANLARI A ŞAHIS YA DA B ŞAHIS KAZANDI DİYE BİR AÇIKLAMA YAPMADI Kİ NERDEN ÇIKARTTILAR KENDİLERİNİN MUHTAR OLDUĞUNU. BU BİLE İDDİALARINI YALANLAMAYA VE ONLARIN NİYETLERİNİ AÇIĞA VURMAYA YETER...
6)HER TARAFA HATTA TÜRK MAHKEMELERİNDE SONUÇ ALAMAZLARSA AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNE BİLE BAŞVURMAYA HAKLARI VARDIR. AMA ORADA JANDARMAYA, ASKERE NEDEN ZORLUK ÇIKARTIYORLAR. UTANMASALAR ASKER DE HAKSIZLIK YAPTI DİYECEKLER...
7)SEÇİM KAYBETMEK YADA KAZANMAKTIR. KAYBETMEYE DE HAZIR OLMALISIN. BEN İLLA KAZANACAĞIM DEEMEK DOĞRU BİR YAKLAŞIM MI DIR.
8)İTİRAZ HAKKI HUKUKİ VE DEMOKRATİK BİR HAK TIR... AMA SEN İTİRAZA DA İTİRAZ EDİYORSUN. HUKUKİ HAKKINI HUKUKİ YOLLARDAN ARAMALISIN. GAYR İ MEŞRU YOLLARDAN DEĞİL...
9)760 OY ALAN MI MUHTAR OLMALI 755 OY ALAN MI...
10)TAASSUP VE BAĞNAZLIK GÖZLERİ KÖR ETMEMELİ. HUKUKU ÇİĞNETMEMELİ...
10)İTİRAZINI YAPTIYSAN GEREKLİ İNCELEMEYİ SEÇİM KURURLU YAPACAKTIR...AMA SONRA SEÇİM KURULU DA HİLE YAPTI DEMEK YOK .... ANLAŞTIK MI?.........