16
Mayıs
2024
Perşembe
ANTALYA

Trafik sorununa akıllı çözüm

TRAFİK SORUNUNA AKILLI ÇÖZÜM

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin kent içi trafik sorununu çözmek için hazırladığı Akıllı Trafik Sistemi Projesi’nin ilk etabı tamamlandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Mevlana Kavşağı’nda konuyla ilgili basına açıklama yaptı. Başkan Akaydın, Antalya trafiğinde yanlış planlama, yanlış hesaplama ve yanlış kurgulamadan kaynaklanan bazı sorunlar, çözümsüzlükler olduğunu belirterek, “Köprülü kavşakların yarattığı trafikte en çok sıkışmanın yaşandığı yer Mevlana Kavşağı’ydı.Trafik uzmanı bir ekiple çalışıp, bu sorunu çözmek için hem ekonomik hem de verimli olarak bir planlama yaptık” dedi. Başkan Akaydın, Akıllı Trafik Sistemi Projesi’nin ilk ayağı olan çalışma ile ilgili olarak şunları söyledi:

“Önce Mevlana Kavşağı’nın tüm yönlerine sayısal analizler yapan akıllı kameralar yerleştirildi. Akıllı kameralarla 3 hafta süreyle alınan görüntüler ve sayısal veriler, özel bir bilgisayar yazılımıyla yorumlandı. Bu yorumlamanın neticesinde Mevlana Kavşağı’nın trafik sinyalizasyonunun en optimum sonucuna ulaşıldı. Akıllı kameralardan alınan görüntülerin incelenmesiyle kavşakta yapılması gereken geometrik - fiziki düzenlemeler de tespit edildi. Bu kapsamda Kızılırmak Caddesi ve Adnan Menderes Bulvarı refüj kaldırım düzenlemeleri ile birer şerit genişletildi.”

Çalışma sonunda kavşak trafiğinde ciddi bir rahatlama meydana geldiğini anlatan Başkan Mustafa Akaydın, “Daha önce Adnan Menderes Bulvarı yönünden Mevlana Kavşağı’na gelen bir sürücü, pik saatte trafikte ortalama 540 saniye kalırken, Akıllı Trafik Sistemi’yle bu süre onda bire, yani 55 saniyeye düşürüldü. Kızılırmak Caddesi yönünden Mevlana Kavşağı’na katılan bir aracın kavşaktan çıkış süresi 350 saniyeden 60 saniyeye indi. Mevlana Caddesi’nden gelip Mevlana Kavşağı’na katılan bir araç, trafikte 320 saniye geçirirken, bu süre yeni sistemle 60 saniyeye düştü. Yüzde 100 verimlilik sağladık” dedi.

Üç kavşakta daha çalışmalara başlanacağını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, “Bunlar Kızılırmak, Burhanettin Onat ve Şarampol kavşakları. Bunların üçünü de planladıktan sonra optimizasyona geçeceğiz. Kavşaklara sabit kameralar koyacağız. Tamamen insan unsurundan arındırılmış, teknoloji odaklı çalışacak Akıllı Trafik Sistemi, adeta kavşakları birbiriyle konuşturacak. Örneğin Adnan Menderes Bulvarı’ndan Kızılırmak yönüne ne kadar araç geldiğini Akıllı Trafik Sistemi otomatik olarak Kızılırmak Kavşağı’na bildirecek. Böylece Kızılırmak Kavşağı kendisine gelen araç sayılarını önceden bilecek ve trafik sinyalizasyonunda anlık çözümler üretecek. Bunun sonucunda da hiçbir kavşakta kuyruklanma olmayacak” şeklinde konuştu. Başkan Akaydın, “Antalya Büyükşehir Belediyesi, Konyaaltı’nda İl Sağlık Müdürlüğü Kavşağı’ndan Lara’da Laura Kavşağı’na kadar olan hattı, ‘ritmik akışkanlık koridoru’ olarak belirlemişti. Ritmik akışkanlık koridorundaki 16 kavşağın birbirleriyle haberleşmeleri ile kentin ana trafik akışının rahatlatılması hedeflenmişti. Ritmik akışkanlık koridorunda en önemli düğüm noktası olan Mevlana Kavşağı, bir aylık çalışma ile çözülmüş oldu” dedi.

TRAFİK SORUNUNA AKILLI ÇÖZÜM
İHA
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2010 Perşembe 12:05:03
Güncelleme :17 Haziran 2010 Perşembe 12:07:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?