8
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Tüketiciye gıda uyarısı!

Antalya Gazipaşa İlçe Tarım Müdürü Hasan Aslan, ambalajsız ve etiketsiz gıda ürünlerinin alınmaması için vatandaşları uyardı.

Aslan, satışa sunulan her gıda maddesinin üzerinde etiket bulunmasının zorunlu olduğunu, bu sebeple ambalaj üzerindeki etiket bilgileri, son kullanma tarihi ve Tarım Bakanlığı'nca verilen üretim izninin mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.

Et ve et ürünlerinin sağlık kontrolünün yapıldığına dair damgalı olmasına üreticilerin dikkat etmeleri gerektiğini anlatan Aslan, "Et ve et ürünleri, kendine has renk, lezzet koku ve aromada olmalıdır. Bozulmuş etlerde, etin dış yüzeyi yapışkan bir hal alır. Et renginde bozulmalar, ekşime ve kokuşma görülür. Kıyma bir gün, parça etler 2-3 günden fazla buzdolabında bekletilmemeli. Eğer daha uzun süre bekletmek gerekiyorsa parça etler yağlı kağıda sarılarak buzlukta birkaç hafta veya dondurucuda kullanılacak parçalara ayrılarak bekletilebilir" dedi.

Üretim izni olmadan kıyma, kuşbaşı, sucuk, sote gibi ürünlerin hazırlanması ve satışa sunulmasının yasak olduğunu hatırlatan Aslan, şöyle konuştu: "Et ürünlerinin üretiminde kullanılan etlerin kontrolden geçirildiğine ve insan tüketimine uygun olduğunu belirten sağlık damgası taşıması zorunludur. Tavuk vebası hastalığı nedeniyle kanatlı eti ve ürünleri ile yumurtalarda direkt ve en direkt bulaşmanın önlenmesi ve izlenilebilirliğinin sağlanması amacıyla açıkta veya dökme şekilde kanatlı eti ve ürünleri ile yumurtaların satışı yasaktır. Kanatlı et ve ürünleri orijinal ambalajında satın alınmalı ve ambalajı mutfakta açılmalıdır. Resmi otorite dışında en iyi denetçiler tüketiciler olmak zorundadır. Tüketicilerin de güvenilir gıda için üretim izinsiz, son kullanma tarihi geçmiş, etiketsiz ve ambalajsız ürün satın almamaları, mutlaka seçici davranmaları gıda kontrolünde ve sistemin yerleşmesinde etkili olacaktır."

iha
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2007 Salı 13:33:30
Güncelleme :25 Eylül 2007 Salı 13:34:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?