21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Turistler niye kaçtı?

Akdeniz Profesyonel Aşçılar Birliği (AKPAB) Başkanı Bayram Ergün, "Turistik tesis işletmecileri personeline değer verirse, personel de turiste iyi değer verir. Böylece daha fazla turist çekebiliriz. Eskiden zengin turisti çeken Türk misafirperverliği idi. Bu kalmayınca zengin turist gelmez oldu" dedi. 

AKPAB Başkanı Bayrak Ergün, turizm sektöründe yaşanan gizli bir sorunu eleştirdi. Ergün, özellikle son yıllarda Avrupalı turistin Türkiye'deki tesislerde eskisi gibi sıcak hizmet alamadığını söyledi. Ergün, "Avrupalının çoğunluğu bizim misafirperverliğimiz için Türkiye'ye tercih eder. Yıllarca örf ve adetlerimizle hizmet ettiğimiz, sıcaklığı ve konuk severliği bizde bulan zengin Avrupalılar artık gelmez oldu. Konukseverliğimiz gitti, yabancıların bizde aradığı sıcaklığı bırakıp soğuk davranmaya başladık. Hizmet anlayışımızı, konukseverliğimizi daha yüksek kaliteleştireceğimiz yerde, ucuzlattık ve kalitesizleştirdik. Hükümet politikaları, turizm yatırımcı politikaları, tur operatörlerin bakışı, çevremizde oluşan etkenler ve krizler bunlarla birlikte gelişti. Tesislerin kar marjı düştükçe, kalitesizleşmeye adeta davetiye çıkarıldı. Bundan en fazla etkilenen turizm merkezlerinin başında ise Alanya yer aldı. Çünkü işletmelerin çoğunluğu personele önem vermiyor. Personele az parayla fazla iş yaptırılmaya çalışılıyor" diye konuştu.

"TUR OPERATÖRLERİNE KARŞI DİKKATLİ OLMALIYIZ"
Ergün, otellerde açık büfelerin başında aşçı görevlendirilmemesi gerektiğini belirterek, "Otellerde turist için hem açık büfe hazırlanıyor hem de turistin yiyeceklerini tabaklara aşçılar koyuyor. Böyle bir açık büfe sistemi olamaz. Bu sistem tüm turizm bölgelerimizde bir virüs gibi çoğaldı. Turizmcilerimizin en büyük eksiklerinden biri, işler kötüye gitmeye başlayınca fiyatlarda indirime gitmesi. Bu turizmde kaliteyi düşürüyor. Tur operatörlerinden bazıları, ülkemizde komisyon bedelleri düşmeye başlayınca, tesislerimizi dolu gösterip turistleri başka ülkelere yönlendiriyorlar. Bu tür davranışlarda bulunan tur operatörlerine karşı dikkatli olmalıyız" diye konuştu. 

TUROFED Başkanı Ahmet Barut'un, "Ülkemizde 5 yıldız enflasyonu var" açıklamasına destek veren Ergün, "Özellikle Alanya bölgesinde 5 yıldızlı otel sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu otellerin çoğunluğunda 5 yıldızlı hizmeti veriliyor mu acaba? Biz aşçılar, Türk mutfağının hizmet kalitesini artırarak, yiyecek bütçesinin yanında, gerçek servisimizi sunabiliriz. Türk turizminde kalitenin düşmesine biz neden olmadık ama yükselmesinde elimizi taşın altına her zaman koyduk ve koyarız. Önemli olan niyettir. Turizm Türkiye'de önemli ve vazgeçilmez bir sektördür. Eğer böyle giderse herkes kaybedecek. Herkes üzerine düşen görevi yapmalıdır" dedi.
(RY-MEF-MEF-DE-Y)
İHA
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2006 Pazar 03:37:39
Güncelleme :8 Ağustos 2006 Salı 09:57:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
erdal geyikçi-köçek IP: 85.104.33.xxx Tarih : 13.08.2006 21:46:13
antalya dünyanın turüzim başkenti sayılır.otellerden cıkmayan turisler.antalyaya ekomik açıdan esnafa getirisi az.nedenini araştırmak lazım.turistleri antalya esnafına kazandırmak gerektiğini düşünüyorum.esnafında bu konuda duyarlı davranıp ekonomiye yönelik kazanç sağlayacağına inanıyorum.herşeyin bir bedeli vardır.etiketin ne altı olsun nede üstü herşeyin fiyatı belli olursa turiste bunu dikkata alır ona göre alış veriş yapar.esnaf kazanır ozaman.türkiyemize daha çok kaynak,gelir elde eder.kazanan biz oluruz.saygılarımla erdal geyikçi-köçek......!