22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Turizmcilerden YÖREX’e tam destek

TURİZMCİLERDEN YÖREX’E TAM DESTEK

Antalya Ticaret Borsası, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Antalya İhracatçı Birlikleri ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı'nın ev sahipliğinde gerçekleşecek 1. Yöresel Ürünler Fuarı’na destek büyüyor.

Antalya Expo Center’da 28 Nisan- 1 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan YÖREX’in alternatif turizmi geliştireceğini söyleyen turizmciler, fuarın öncülük edeceği coğrafi işaretin turizm için de önemli olduğunu vurguladı. Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı (ATAV) Nizamettin Şen, dünyada ‘coğrafi işaret’ diye bir kavram olduğunu belirterek, “Coğrafi işaret, yörelerin kendi sahip olduğu değerlerin ortaya çıkarılması ve dünya insanlarının paylaşımını sunulmasını amaçlamaktadır. Antalya’da birincisi düzenlenecek yöresel ürünler fuarının bir özelliği de bu ideale ulaşabilmektir. Türkiye bu konuda maalesef geri kaldı. Yunanistan, maalesef bize ait değerleri kendi değerleriymiş gibi alıp coğrafi işaret için müracaat ediyor, o ürünlerin kendine ait olduğunu deklare ediyor. Fuar bu anlamda bizim bilinçlenmemizi sağlayacaktır” diye konuştu. Turizmin sadece deniz, kum, güneş olmadığını belirten Şen, “Turizm aynı zamanda varlıkların, değerlerin tanıtımıdır, bu değerlerin insanlığın paylaşımına sunulmasıdır. Turizmciler bütün güçleriyle, bölgesel değerlerin tanıtılması, sahiplenilmesine güç vermelidir. Fuarı bütün kalbimle destekliyorum. Böyle bir organizasyonu düşünenleri tebrik ediyorum. Önümüzdeki yıllarda fuar festivale dönüştürülmelidir. Festival havasında geçecek fuarı turistlerin ziyareti de sağlanmalıdır. Fuarda Türkiye manzarası çıkacağına inanıyorum” dedi.

YÖRELER ÜRÜNLERİNİ BU FUAR ARACILIĞI İLE TANITACAK

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır, Anadolu’nun yöresel ürünlerini tanımadığını belirterek, “Yörelerimizin ürünlerini bu fuar aracılığıyla tanıtılmasını, ziyaretçilere açılmasını turizmciler olarak biz de önemsiyoruz. İlk defa yapılan böyle bir organizasyona imza atanlara ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Fuar yöresel ürünlerin turizm sektörü tarafından bilinmesine de öncülük edecektir. Turizmin 81 ilden gelecek ürünlerle ufkunun açılacağına inanıyorum. Yöresel ürünlerin turizmde nasıl kullanılabileceği noktasında turizmcilere bakış açısı getirecektir. Hem ürünlerin tescillenmesi, hem markalaşması hem turizme kazandırılması açısından bu fuar önemlidir” diye konuştu.

DENİZ, KUM, GÜNEŞ ÜÇGENİNE ALTERNATİF

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Volkan Şimşek de Yöresel Ürünler Fuarı’nın yöresel ürünlerin tanıtımı açısından iyi bir organizasyon olduğunu söyledi. Deniz, kum, güneş üçgeninden turizmin sıyrılması gerektiğini bunun için alternatif turizm arayışlarının olduğuna dikkat çeken Şimşek, “Turizmciler olarak YÖREX’i bu çerçevede çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Anadolu’nun ürünlerinin coğrafi işaret kazanarak ekonomiye kazandırılmasının yanında turizm için de değerlendirilebileceğini düşünüyorum. Fuarın başarılı geçeceğine inanıyorum” dedi.

TÜRKİYE’NİN RENKLERİ BU FUARDA OLACAK

Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği Başkanı, TURSAB Yönetim Kurulu Üyesi ve Öger Tur Genel Müdürü Recep Yavuz, Yöresel Ürünler Fuarı’nın önümüzdeki yıllarda turizme büyük katkısının olacağını söylerken, “Fuarın görüntüsünden çok etkilendik. Turistler de çok etkilenecektir” dedi. Fuarın Türkiye’nin renklerini yansıtacağını kaydeden Yavuz, “Fuara gelecek turist, baklavanın yapımını, sucuğun yapımını görecektir. Türkiye kültürünü anlatan bir fuar olacak. Stantta tulum çalınması bile turisti müthiş etkileyecektir. Türkiye’nin renkleri bu fuarda olacak. İnanıyorum tur operatörleri de büyük ilgi gösterecektir. Antalya’nın turizmine renk getirecek bir organizasyon olacak. Ne yapıp edip fuarı programlarımıza dahil etmeye çalışacağız. Önümüzdeki yıllarda tur operatörleriyle ortaklaşa plan yaparak turistlerin fuara katılımını sağlamak istiyoruz” diye konuştu.

İYİ BİR TANITIM

Rehberler Odası Başkan Yardımcısı Oktay Tilki, turistlere bölgeleri yöreleri anlatan rehberlerin zaman zaman ürünleri iyi tanımamaktan kaynaklı sıkıntıya düştüğünü belirterek, “YÖREX vesilesiyle rehberler yöresel ürünleri tanıma fırsatı bulacak. Rehberler, yol güzergahlarında turistleri coğrafyayı olarak kısıtlı şekilde tanıtmak yerine ülkenin değerlerinden de turistlere bahsederek iyi bir tanıtım yapma şansı bulacak” dedi.

TURİZMCİNİN DESTEĞİ BİZİ UMUTLANDIRIYOR

ATB Başkanı Ali Çandır, yöresel ürünlerin gelecek kuşaklara aktarılması için üretiminin geliştirilmesi, hukukun korunması gerektiğini kaydetti. Çandır, yöresel ürünlerin alternatif oluşturarak turizme de büyük katkı sağlayacağını belirterek, “Yöresel ürünler tüm dünyada büyük merak uyandırıyor. Dolayısıyla yöresel ürünleri turizmde kullanmak, kültür turizmini geliştirme anlamında önem kazanmaya başladı. Bir çok sektörde olduğu gibi turizmciler de yöresel ürünlerin değerini artık iyi kavrıyor. Düzenleyeceğimiz YÖREX’in hem fuar turizmine hem kültür turizmine büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz” diye konuştu. Çandır, böyle bir fuara turizmcilerin büyük destek verdiğini söyleyerek, “Bu yıl ilkini düzenleyeceğimiz fuara turizm sektörü temsilcilerinin desteği bizi gelecek fuarlar için umutlandırıyor. Gelecek yıllarda YÖREX’i turizmcilerle birlikte tasarlamak isteriz. Turizmcilere fuara verdikleri destekten ötürü teşekkür ediyorum” diye konuştu.

TURİZMCİLERDEN YÖREX’E TAM DESTEK
İHA
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2010 Pazartesi 10:47:01
Güncelleme :19 Nisan 2010 Pazartesi 10:51:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?