8
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Turizmcilere KDV müjdesi

Unakıtan: "Turizmde KDV oranı yüzde 8'e düşürülecek"...  Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, turizm sektöründeki KDV oranın, 2008'den itibaren yüzde 18'den yüzde 8'e düşürüleceğini söyledi.

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneğinin Ankara Sheraton'daki genel kuruluna gelişinde soruları yanıtlayan Unakıtan, turizmdeki KDV indiriminin genel olacağını ve bu konudaki çalışmaların en geç yarın tamamlanarak hükümete sunulacağını ifade etti.

Ayrıca Türk insanının gıdasının vergiler yoluyla daha da pahalılaştırılmaması gerektiğini anlatan Unakıtan, bu çerçevede gıdada KDV indirimleri yapılacağını, bütçeye yük getirmeyecek indirimlerin takip eden ay başında, diğerlerinin ise 2008 yılı başında yürürlüğe konulacağını kaydetti.

Turizm sektöründe KDV memnuniyeti 

 Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın turizmde KDV oranının gelecek yıl yüzde 18'den yüzde 8'e düşürüleceğini açıklaması, turizm sektör temsilcilerince memnuniyetle karşılandı. Ancak sektörün önünün açılabilmesi için KDV indiriminin yeterli olmadığı belirtildi.

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Ahmet Barut, turizmde KDV'nin indirilmesini turizmcilerin yıllardır istediğine değinerek, "Biraz geç de olsa böyle bir karar alınması son derece memnuniyet verici. Teşekkür ederiz, ancak Hükümetten aynı hassasiyeti, alkollü içeceklerdeki özel tüketim vergisinin indirilmesinde de bekliyoruz" dedi.

Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Osman Ayık da KDV indiriminin gelecek yıl değil hemen uygulamaya konulması gerektiğini söyledi. Ayık, şunları kaydetti:

"KDV indiriminin fiyat indirimine dönüşmemesi, kaliteye yansıtılması gerekli. Tur operatörleri, KDV indirimini bir fiyat indirimi gerekçesi olarak görmemelidir. İndirimin, hemen kaliteye yansıtılması gerekir. Çünkü son yıllarda, bir yandan döviz kurunun düşük olması, diğer yandan maliyetlerin yükselmesi kalitenin göz ardı edilmesine yol açtı. Turizmde son yıllardaki en büyük handikabımız kalite sorunudur. KDV indirimi, turizmci için suni teneffüs anlamına gelecek."

-"oda fiyatlarında indirim gerekçesi değil"


Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Volkan Şimşek de kararın turizmciyi sevindirdiğini bildirdi.

KDV'nin düşürülmesinin oda fiyatlarının düşürülmesi endişesini ortaya çıkarabileceğine işaret eden Şimşek, şöyle dedi:

"Turizmde KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülecek olması, turizmciyi sevindirmiştir. KDV indirimi, oda fiyatlarında indirim gerekçesi olarak görülmemelidir. Hedefimiz, sağlanan KDV indirimiyle sunmuş olduğumuz ürünün kalitesini artırmaktır. KDV indirim avantajını iyi kullanarak Dünya Turizm Borsası'nda sahip olduğumuz yeri daha ileriye götüreceğiz. Dileğimiz, sektörün bu indirimi oda fiyatı indirimi olarak görmemesidir."

Öger Tur Yönetim Kurulu Başkanı Vural Öger de KDV indiriminin gelecek yıl yerine bu yıl başlamasının daha uygun olacağını belirterek, "KDV'deki bu indirim, turizme ivme kazandıracaktır. İndirim çok iyi oldu" dedi.



aa
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2007 Perşembe 11:17:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?