8
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Türk gazeteleri bir Bild etmiyor

Alman Bild Gazetesi, Antalya'nın Manavgat ilçesinde 3 aylık yaz döneminde Türk gazetelerinin toplamından daha fazla okunuyor.

Manavgat'ta Türk gazeteleri temmuz, ağustos ve eylül aylarında günlük ortalama 7 bin satarken, Bild gazetesi 8 bini buluyor.

Alman Bild gazetesinin 3 aylık dönemde aylık net satışı isi 240 binin altına düşmüyor. Türkiye'de basılan toplam gazetelerin aylık tirajı ise 210 ile 220 bin arasında. Manavgat'a tatile gelen Alman ve Hollandalı turistler, ülkeleri ile ilgili haberleri Bild gazetesi yanı sıra Alman Der Spiegel, Die Welt, Die Zeit, Auswaertiges, Süddeutsche Zeitung ile Hollanda'nın Limburger, Gelderlander, Telegraaf, Hendelsblad, Parool, Nederlands Dagblad gazetelerinden takip ediyor.

Yaysat A.Ş Manavgat Temsilcisi ve Bild Gazetesi satış sorumlusu Mahmut Erikman, turizm mevsiminde Alman ve Hollanda gazetelerinin geri iadesinin nadir olduğunu söyledi. Erikman, Manavgat'a gelen turistlerin büyük çoğunluğunun Alman, Hollanda, Belçika, İsviçre, Lüksemburg ve Avusturyalılar oluşturduğu için Bild gazetesine talebin yüksek olduğunu söyledi.

Temmuz, ağustos ve eylül ayında, Bild gazetesinin Manavgat'ta gazetelerin toplamından daha fazla tiraj yaptığını ifade edene Erikman, "Bild'in günlük ortalama satışı 8 binin altına düşmedi. Turizm sezonu sona erince bu rakam 500'e kadar düşüyor. Tatile gelen turistlerin yanı sıra Manavgat'ta yaşayan yerleşik turistleri de günlük ortalama 200 Bild gazetesi satışı yapılıyor. Gazetenin hafta sonlarında promosyon olarak hediye verdiğinde bu rakam daha da artıyor. Maalesef Avrupalılar okuyan, biz isek dinleyen ve izleyen toplumuz. Zaten Bild'in sadece Almanya'daki net tirajı 3 milyon. Bizde televizyon seyretme kültürü baskın iken, Avrupalılarda okuma ise birinci öncelik. Türkiye'de bir ailenin gazeteye alım önceliği 15'nci sıralarda ise Almanlarda ise bu birinci öncelik" diye konuştu.

Almanya'nın Berlin şehrinden 20 günlük tatil için geldiğini belirten Alman bayan Jinekolog Dr. Martine Waall, 45 yıldır günlük 3 saat kitap okumadan ve gazetelere göz gezdirmeden yatağa girmediğini söyledi. Almanya'da günlük her gün düzenli bir şekilde Bild gazetesini okuduğunu ifade eden Dr. Martine Waal da, Türkiye'de tatilde bulunduğu süre içinde de dünya gündemini ve ülkesi ile ilgili haberleri Alman gazetelerini okuyarak takip ettiğini sözlerine ekledi.

cha
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2007 Perşembe 11:20:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?