1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Türk gemiciler fidye için kaçırılmış!

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, dün Nijerya'da deniz korsanlarınca kaçırılan Türk gemicilerin fidye amaçlı kaçırıldığını söyledi.

Avrupa Kılavuz Kaptanlar Birliği (EMPA) 43. Genel Kurul Toplantısı için Antalya'ya gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Nijerya'da kaçırılan iki Türk gemici hakkında basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Deniz haydutluğunun son yıllarda bütün dünyanın başına bela olur hale geldiğini anlatan Yıldırım, şöyle konuştu: "Bazı ülkelerdeki otorite boşluğu, yönetim boşluğundan yararlanan deniz korsanları, haydutları seyir halinde olan gemilere saldırıyor ve gemiye el koyuyorlar. Daha sonra fidye istemek suretiyle sigorta şirketleriyle pazarlığa girip sonra da serbest bırakıyorlar. Bugüne kadar ağırlıklı olarak Aden Körfezi'nde, Hint Okyanusu'nda olmak üzere bu kez de Nijerya açıklarında böyle bir olay yaşadık." Bunun küresel ve önemli bir sorun olduğunu anlatan Yıldırım, şunları şöyledi: "Bunun için Uluslararası Denizcilik Teşkilatı ortak çalışma yapıyor. Ortak denizcilik gücü gönderildi. Bu mücadeleler devam etmekle beraber, bu bir anlık olay, teknelerle dolaşan korsanların gemiye tırmanıldığını bile kaptanlar çoğu kez farkına varmıyor. Bütün bunların ana amacı, sigorta şirketlerinden fidye koparmak. Bugüne kadar bu tip olaylarda can kaybı olmadı. Söz konusu korsan saldırısıyla ilgili şirketin yetkileriyle gerekli görüşme yapıldı. Sigorta şirketleri devreye girdi. Diğer yandan diplomatik kanallarla gerekli çalışmaları başlattık. Bu korsanlık yüzyıllardır denizcilikde var olan bir olgu. Zaman zaman otorite boşluğundan artıyor. Zaman zaman kontrol altına alınmakta."

AZERBAYCAN İLİŞKİLERİNDE SORUN

Azerbaycan ile olan ilişkiler hakkında da basın mensuplarına bilgi veren Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:

"Aslında bir sorun yaşanmıyor. Sorun varmış gibi hava oluşturuluyor. Bunu burada düzeltmek lazım. İki devlet tek milletiz. Azerbaycan'ın eline diken batsa, bizim kalbimiz sızlar. Öylesine birbirine duyarlı iki ülkeden söz ediyoruz. Dolayısıyla Türkiye Azerbaycan'ı rahatsız eden hiçbir işin içinde olmaz. Bunu herkesin bilmesi lazım. Azerbaycan'ın Ermenistan'la, Karabağ'da yaşadığı bir işgal var.Bir milyondan fazla kaçgın var. Bunların durumu çözülmeden, Kafkaslar'da, Ermenistan'la Türkiye arasında, Azerbaycan arasında normalleşme gerçekleşemez. Bunların üçü birbirine bağlı. Ermenistan, Türkiye, Azerbaycan, bölgenin önemli ülkesi Rusya dahil olmak üzere ortak uzlaşmayla sorunların tamamı aynı anda ele alınıp, çözülerek ilişkiler normal seyre girebilir. Aksi halde bir tarafı normalleşirken diğer tarafa sonra bakarız anlayışı ne Türkiye'nin dış politika ne de hükümetimizin anlayışında mevcut değildir."

İHA
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2009 Perşembe 10:18:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?