22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Türkçe sevdalıları buluştu

8. TÜRKÇE OLİMPİYATLARI

Antalya'da düzenlenen Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı (TBMM) Mehmet Ali Şahin'in de katıldığı 8. Türkçe Olimpiyatlarını 25 bin kişi izledi.

Dünyanın değişik ülkelerinden gelen Türkçe sevdalıları unutamayacakları bir gece yaşadı.

Atatürk Stadyumunda düzenlenen etkinliğe TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Vali Ahmet Altıparmak, milletvekilleri, belediye başkanları, bürokratlar ve çok sayıda davetli katıldı.

Geceye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da telgraf gönderdi. Başbakan Erdoğan, Türkçe'nin dünya dili olmasında emeği geçenleri kutlarken, geceye katılanlara ve öğrencilere sevgi ve saygılarını iletti. 25 bin kişinin izlediği gecede binlerce kişi

de stadyumda yer kalmadığı için içeri giremedi. Yeşil saha içine yerleştirilen sandalyeler de yetmeyince insanlar Türkçe sevdalılarını ayakta izledi.

Gecenin açılış konuşmasını yapan Uluslararası Üniversiteler Birliği Başkanı Şerif Ali Tekalan, Türkçe Olimpiyatları fikrinin 10 yıl önce Moldova'da görev yapan bir öğretmenin fikriyle başladığını söyleyerek, "Olimpiyatlar 8. yılında 120 ülkeden 750 öğrenciye ulaştı. Öğrencilerin söylediği şarkıları daha güzel söyleyen sanatçılardan dinleme imkanınız var. Ancak olimpiyatları sevgi dili Türkçeyi öğrenen öğrencilerin mezuniyet töreni gibi görüyoruz" dedi.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de resmi ziyaret için Uganda'ya gitmeden önce kendilerini kimin karşılayacağını sorduğunda, o ülkede büyükelçilik ya da resmi temsilcilik bulunmadığının söylendiğini anlatarak, şöyle konuştu: "Uganda'ya indik, havaalanında pırıl pırıl genç Türkler karşıladı. Işık Lisesi orada ülkemizi temsil ediyordu. Devletten önce gitmiş, okul açmış, eğitim veriyorlardı. Liseye gittik, öğretmen ve yöneticilerle tanıştık. Öğrenciler buradaki gibi şarkı türkü söyleyip, İstiklal Marşı

okumuşlardı. 'Okul binasını Antalyalı işadamları yaptı' dediklerinde mutluluğum arttı. Dünyanın değişik bölgelerindeki okullar sadece Türkçe öğretmiyorlar. Aynı zamanda Türkiye'yi tanıtıp, ülkemizin temsilciliğini de yapıyorlar. Yavrularımızı alkışlıyoruz ama onları yetiştiren öğretmenlerimizi unutamayız. En az onlar kadar alkışa layıktırlar."

Şahin, Türk okullarını 'çağımızın en önemli projesi' olarak değerlendirdikten sonra, "Bu çocuklar ileride büyüyecek, ülkelerinde önemli görev alacaklar. O zaman Türkiye'nin dünyadaki etkinliği artacak. Türkiye ile ülkeleri arasında köprü olacaklar, diplomasiyle çözülemeyen birçok sorun çözülecek" ifadesini kullandı.

Antalya'nın güzel bir gece yaşadığına vurgu yapan Vali Ahmet Altıparmak da, "Aranızda bulunmaktan onur duydum. Sabrın, inancın, imanın, cesaretin muhteşem eserlerini gördük. Bu emeğin arkasındakileri anmazsak olmaz" dedi. Vali Altıparmak, öğrencilere ülkelerine döndüklerinde anne ve babalarına Antalya'dan selam ve sevgi götürmelerini de istedi.

8. TÜRKÇE OLİMPİYATLARI
İHA
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2010 Salı 09:36:00
Güncelleme :8 Haziran 2010 Salı 18:07:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?