22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Türkçe tabela için imza kampanyası

Türk Eğitim-Sen Antalya 2 No'lu Şube Başkanlığı, Türkçe tabela için imza kampanyası başlattı.

Eğitim çalışanlarının ilgi gösterdiği kampanyada toplanan 515 imza, hazırlanan bir üst yazı ile birlikte Manavgat, Side, Çolaklı, Ilıca ve Alanya belediye başkanlıklarına sunuldu.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Türk Eğitim-Sen Antalya 2 No'lu Şube Başkanı Fethi Kurt, "Sokaklarımızda her geçen gün sayısı artan yabancı ülke dillerinin sözcük ve dil özellikleriyle süslenmiş işyeri tabelaları, Türkçemizi bozmakta ve ülkemize bir sömürge ülke görüntüsü vermektedir" dedi.

Yabancı dillere karşı gösterilen bu özentinin toplumumuz tarafından doğal karşılanmaya başlandığını anlatan Kurt, şöyle konuştu: "Küçük ölçekli işyerlerinden en büyüğüne kadar her iş alanında Türkçe isimli işyeri görebilmek neredeyse olağanüstü bir durum olarak kabul edilmektedir. Türk demenin, Türkçe demek olduğunu unutanlar, bu özentiliği bir ilericilik anlayışı gibi kabul ederek işyerlerinin isimlerini koyarken Türkçe'yi yok saymakta hatta ismi Türkçe olan yerler bile bu yanlışa alet olup adını yabancı bir isimle değiştirebilmektedir."

İşyeri isimlerinin sadece anadilimizde olması konusunda bir yasa bulunmadığını belirten Kurt, sözlerine şöyle devam etti: "Anayasanın değişmez ilk üç maddesinden üçüncü madde de söylenildiği gibi devletin dili Türkçe'dir. Yani bu durum sadece yasal açıktan kaynaklanmaktadır, bu açığı ise aşağıdaki belediyelerimiz aldıkları kararlarla kapattı. Bazı il ve ilçe belediyeleri halktan gelen istek üzerine cadde, sokak, meydan gibi işyerlerinin bulunduğu alanlarda Türkçe isim kullanılmasına yönelik tavsiye kararları almışlar ve konuyu temelden çözmüşlerdir. Son yıllarda Türkçe'ye gönül vermiş kişi ve kurumlar yabancı isimli işyerlerine karşı bir tepki hareketi başlatmış ve çoğu da bu işyerlerinin isimlerinin değişmesi nedeniyle başarılı olmuştur. Fakat bu etkinlik çok zaman emek isteyen hareketlerdir ve yabancı isimli iş yerlerinin isimleri sürekli arttığından her yere tek tek tepki hareketi yürütmek kolay olmamaktadır, hatta imkansızdır."

Türkçe'ye karşı duyarlılığın herkes tarafından gösterilmesini isteyen Kurt, tabelalar üzerinde etkili bir karar alınması durumunda bundan sonra açılacak işyeri isimlerinin Türkçe olacağını ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2008 Pazar 11:25:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?