21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

'Türkiye AB'ye kesin girecek'

Belçika Parlamentosu Senatörü ve AB Komisyonu Üyesi Margriet Hermans, Türkiye hakkında Avrupa Birliği’nde (AB) ve Avrupa ülkelerinde hala bir karamsarlığın söz konusu olduğunu belirterek, "Bana göre Türkiye AB’ye kesinlikle girecektir" dedi.

Tatil için Antalya’nın Kemer İlçesi’nde bulunan Belçika Parlamentosu Senatörü ve AB Komisyonu Üyesi Margriet Hermans, Atatürk’ün Avrupa ülkelerindeki etkisinin daha fazla ön planda olduğunu, ancak Türkiye hakkında karamsarlıkların sürdüğünü belirtti. Hermans, "Türkiye hakkında Avrupa Birliği’nde bir karamsarlık var. Benim tüm çabam arkadaşlarla beraber bu olumsuzluğu ortadan kaldırmak. Türkiye AB’ye kazandırıldığında AB, Türkiye’den çok şey kazanacak. Ayrıca bir Müslüman ülkenin AB’ye katılması, Avrupa Birliği ülkeleri için de çok iyi olacaktır. Ekonomik anlamda birlikte kalkınma sağlanabilir. Bugün Avrupa ülkelerini irdelediğinizde çok sayıda Türk vatandaşının yaşadığını görebilirsiniz. Bu anlamda Türkiye’nin AB’ye girmesinde bir sakınca zaten bulunmuyor bana göre" diye konuştu.

"KRİTERLER YERİNE GETİRİLİNCE KESİNLİKLE AB’YE GİRECEKTİR"

Türkiye kriterlerin tümünü yerine getirdiğinde alınan yanıtın kesinlikle evet olacağını ileri süren Hermans, "Ben kesinlikle eminim böyle bir durumda hayır yanıtıyla karşılaşmayacaksınız. Ancak bu durum gerçekleştiğinde belki de Türkiye’deki siyasi iktidar, artık biz AB’ye girmek istemiyoruz diyecek. Bizim için Türkiye’de en önemli olan konu Atatürk’ün kurmuş olduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin laik çizgisi. Bu anlamda biz hangi parti olursa olsun Türkiye’nin sistemini değiştiremeyeceğine inanıyoruz. Çünkü Türkiye’de buna müsaade etmezler" şeklinde konuştu.

Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetin işinin zor olduğunu, çünkü birçok şeyi AB kriterlerine uydurmanın kolay bir çalışma olmadığının altını çizen Hermans, "Türkiye’ye tatil için dördüncü defa geliyorum. Türk insanları son derece misafirperver insanlar. Burada kendimi çok mutlu hissediyorum. Türkiye’yi tanıdıkça Avrupa’da yaşayan Türkler’e daha fazla saygı duyuyorum. Çünkü böylesine güzel bir ülkeyi bırakıp çalışmak için Avrupa’ya geliyorlar ve var güçleriyle çalışıyorlar. Belçika’da ve Avrupa Birliği Parlamentosu’nda insanlar genelde Türkiye’yi hala gelişmemiş bir Arap ülkesi olarak görüyorlar. Türkiye’ye gelmeden önce bende öyle düşünüyordum. Bu önyargı kesinlikle çok yanlış. Ben ülkeme her dönüşümde bunu diğer insanlara anlatıyorum. Ancak önceleri tanıtım konusunda Türkiye tamamen yetersizdi. Bakın son bir yıldır, tanıtım oranı biraz arttı. İnsanların Türkiye’ye olan bakış açısı yeni yeni değişiyor. Bakın İspanya ile ilgili de öyle fikirler vardı. Bunu aşmak için çok tanıtım ve zaman lazım" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2005 Pazartesi 14:14:15
Güncelleme :5 Nisan 2005 Salı 12:57:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?