1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Türkiye-Azerbaycan'dan ortak hareket

Türkiye ve Azerbaycan Cumhuriyetleri, aile, kadın ve çocuklar için ortak akılda bir araya geldi. Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, şiddete yönelik politikalar geliştirilirken mali kaynakların artması gerektiğini söyledi.

Türkiye Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Azerbaycan Cumhuriyeti Kadın ve Çocuk İşlerinden Sorumlu Komite Başkanı Hicran Hüseynova ile ortak akıl düşüncesinde fikir alış verişinde bulundu. İki ülke yetkililerinin bir araya geldiği toplantıda konuşan Bakan Çubukçu, ülkede kadın erkek eşitliğinin gerçekleşmesini zemininin cumhuriyet döneminde atıldığını belirtti.

Çubukçu, Cumhuriyetin ilanıyla başlayan modernleşme süreciyle Türkiye'de kadınların elde ettikleri kazanımlar evrensel ölçütlerle değerlendirildiğinde şimdi bile asla küçümsenmeyecek kadar az toplumda rast gelindiğini söyledi.
Günümüze geldiğinde artık toplumsal cinsiyet eşitliğinin finansmanının öncelikli konu olarak tartışılmaya başladığını anlatan Çubukçu, şöyle konuştu:

"Her alanda olduğu gibi toplumsal alanda cinsiyet eşitsizliğinin sağlanması konusunda da politika geliştirilirken gerekli mali kaynakların ayrılması zorunluluktur. Ekonomik planlama ve kalkınma stratejilerine toplumsal cinsiyet eşitliği konusu dahil edilmedikçe ve ülkenin ekonomik sosyal politikaların bütçelendirilmesi sürecinde bu konu dikkate alınmadıkça elde tutulur sonuçlar alınması mümkün görülmemektedir."

Çubukçu, aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin de yansıması olan şiddetin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de mücadele edilmesi gereken ciddi bir toplumsal sorun olarak varlığını sürdürdüğünü anlattı. Bu bağlamda ülkemizde, kadına yönelik şiddetin kabul edilmez olduğuna dair kararlılık ile çeşitli kampanyalar, projeler ve çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Çubukçu, "Şiddet olgusunun görünürlüğünün sağlanması ve bu konudaki toplumsal farkındalığın artırılması için mücadele edilmektedir" dedi.

PROBLEMLER ÇÖZÜME KAVUŞACAK

Azerbaycan Cumhuriyeti Kadın ve Çocuk İşlerinden Sorumlu Komite Başkanı Hicran Hüseynova ise iki ülke arasında fikir alış verişinde bulunularak toplumun daha iyi yerlere geleceğini söyledi. Ülkesinde toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının insan haklarının tam olarak sağlanması konusunda bütün yasal düzenlemelerin tamamlandığını belirten Hüseynova, "İki ülke arasında devlet seviyesinde ilk kez kadın ve çocukların problemleri ortak bir çözüme kavuşacaktır."

İHA
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2009 Cuma 18:09:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?