1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

'Türkiye'de hastalık söz konusu değil'

Manavgat'ın Çeltikçi köyünde bulunan Tropik Domuz Çiftliği sahibi turizmci Mustafa Kaya, kapatılacakları yönündeki söylemlere açıklık getirdi.

Türkiye'de sadece iki tane bulunan domuz çiftliği sahiplerinden turizmci Mustafa Kaya, Çeltikçi köyünde bulunan Tropik Domuz Çiftliği'nin kapatılacağı yönündeki söylentilere şöyle cevap verdi:

"Türkiye'de iki tane domuz çiftliği var. Bir tanesi bana ait olan Manavgat'taki çiftlik. Oymapınar alternatif turizm bölgesi olması itibariyle Çeltikçi köyündeki çiftliğimiz o kapsam içerisine alınarak turizm içerisine girdi. Dolayısıyla Oymapınar Belediyesi'nden besleme ruhsatı dedikleri domuz kesim hanesi, domuz yetiştirme ve üretme çiftliği olarak ruhsatımızı 2007 de aldık."

Bu arada Oymapınar Belediyesi yönetiminin değiştiğini anlatan Kaya, şöyle konuştu: "Bazı muhtarların itirazıyla Oymapınar Belediyesi'nden alınan ruhsat iptal edilmiş. Bizde şirketimizin adına Tropical Canlı Hayvan ilavesini eklettik. Dolayısıyla tekrar müracaat ettiğimiz gerektiği söylendi bize. Fakat bu arada yetkinin Oymapınar Belediyesi'nden alındığını duyduk. İl Özel İdaresi'ne yönlendirildik. Antalya İl Özel İdaresinden de tekrar GSM ruhsatını yani domuz yetiştiriciliği ve üreticiliği ve kesim hane ruhsatımızı aldık. Kesimhane için ruhsatımızın Tarım İl Müdürlüğü'nden almamız gerektiğini gördük. Bu konuda çalışmaları hızlandırdık ve işlemleri tamamlayarak Tarım İl Müdürlüğü'nden de kesim hane ruhsatını aldık."

Türkiye'de böyle bir hastalığın söz konusu olmadığını belirten Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim hayvanlarımız veteriner kontrolünde, zemin betonlandı ve her gün temizlenerek ilaçlanıyor. Ben bu konuda gayet ciddi bir insanım. Bu hayvanların kesimi için bize baskı kurulmuş durumda. Biz tedbirimizi valimiz sayın Alaaddin Yüksel'e dilekçe vererek aldık. İnşallah hayvanları kesmekten kurtarmayı düşünüyoruz. Ayrıca çiftliği kapatma yetkileri yok. Tarım ilçeden almam gereken en son ruhsatı alınca sıkıntı kalacağını sanmıyorum."

Türkiye'de domuz ithalatının 17-18 milyon dolar olduğunu belirten Kaya, şunları söyledi: "Bütün oteller bunları kullanıyor, biz burada otellerdeki organik artıkları yedirerek yetiştiriyoruz ve ithalatı önlemeye çalışıyoruz. Bizim Müslüman olarak nasıl Avrupa'da helal et kesme yetkimiz varsa Hıristiyanların da domuz yeme hakkının olduğuna inanıyorum. Bende bunu kayıt altında ruhsatlı bir çiftlikte gerçekleştirmeye çalışıyorum."

İHA
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2009 Perşembe 09:26:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?