22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Türkiye'de iki farklı manzara

TÜRKİYE'DE İKİ FARKLI MANZARA

Muğla'nın Bodrum ilçesinde bir yabancının mezarı, komşu mezar sahiplerinin tepkisi üzerine 20 metre uzağa taşınırken, Antalya'nın Alanya ilçesinde yabancılar için yapılan özel mezarlığa ise bugüne kadar 130'un üzerinde yabancı defnedildi.

Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, 90 ülkeden 23 bin yabancının ilçede yerleşik olarak yaşadığına dikkat çekerek, "Kendi vatandaşlarımızdan ayırmıyoruz ve mezarlık dahil her türlü ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu bizim insani görevimiz" dedi.

İlçede yaşayan yabancılara 'Yeni Alanyalılar' dediklerini belirten Başkan Sipahioğlu, "Denike mevkiinde ilçenin en büyük mezarlığı olan Belediye Mezarlığı yanına bir duvarla Yabancılar Mezarlığı yapıldı, buraya 1999 yılından bugüne kadar 130 yabancının cenazesi defnedildi. Tüm kamu kurumları bölgesinde yaşayanların milletine kimliğine bakmaksızın hizmet vermek zorunda. İnsan olmanın kuralı bu. Herhangi bir ülke vatandaşı Alanya'da yaşamayı tercih etti ise bu ülkenin egemenliğini kabul etmiştir. Vergi,

harç, su parası gibi sorumluluklarını yerine getiriyorsa biz de bu kişilerin hak ve hukukunun yanı sıra sosyal ihtiyaçlarını karşılamak mecburiyetindeyiz. Diğer vatandaşlarımızdan ayırt etmiyoruz. Yabancılar Mezarlığı da bu çalışmalarımızdan biri" dedi.

Alanya'da yaşayan Alman ve Türklerin kurduğu Hür-Türk Derneği Başkanı Fahri Yiğit ise mezarlık fikrinin kendilerinden çıktığını söyledi. Alanya'ya ilk gömülen İsviçre vatandaşı Peter RYF'nin mezarının başında açıklama yapan Hür-Türk Alman Dostluk Derneği Başkanı Fahri Yiğit şunları söyledi: "O dönemde Alanya Belediye Başkan Yardımcılığı görevinde idim. Derneğime bağlı çok sayıda yabancının bu türde bir isteği oldu. Bunun üzerine yabancılar mezarlığı önerisini meclisin gündemine getirdik ve oy birliği ile

meclisten geçti. O günden bu tarafa 130'un üzerinde yabancı buraya gömüldü. Öldükten sonra buraya gömülmek istiyorlar. Hatta bazıları vasiyet bırakarak Müslüman adetlerine göre gömülmek istediler ve bu istekleri yerine getirildi."

Alanya Yabancılar Meclisi Başkanı Abdullah Karaoğlu, "Müslüman Mezarlığı ile Yabancılar Mezarlığı arasında kısa bir duvar örüldü ve birbirinden ayrıldı. Biz Alanya'da yabancılar sözünü kullanmıyoruz. İlçemize yerleşen başka ülkelerin vatandaşlarına Yeni Alanyalı diyoruz. Vasiyet bırakanların tamamı şu anda Alanya'da gömüldü. Hatta daha ölmeden mezarını yaptıran Alman bir vatandaşımız var" dedi.

TÜRKİYE'DE İKİ FARKLI MANZARA
TÜRKİYE'DE İKİ FARKLI MANZARA
TÜRKİYE'DE İKİ FARKLI MANZARA
TÜRKİYE'DE İKİ FARKLI MANZARA
TÜRKİYE'DE İKİ FARKLI MANZARA
İHA
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2010 Cumartesi 14:10:01
Güncelleme :11 Aralık 2010 Cumartesi 19:09:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?