1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Türkiye'nin en büyük gıda fuarı açıldı

Türkiye'nin en büyük dünyanın da sayılı gıda fuarlarından ANFAŞ Food Product 2009 gıda fuarı, Antalya Expo Center'da açıldı.

Tarım Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, açılışta yaptığı konuşmada, "Alo gıda hattıyla vatandaşın ihbarı, müsteşar ve bakanın cebine kadar gelecek" diyerek gıda güvenliğine dikkat çekti. 04-07 Şubat tarihleri arasında ANFAŞ Fuarcılık tarafından Antalya Expo Center'da Türkiye'nin en büyük ve Almanya'da düzenlenen Anuga Yiyecek ve İçecek Fuarı'ndan sonra dünyanın en büyük yiyecek içecek fuarları arasında gösterilen ANFAŞ Food Product 2009 gıda fuarı bugün başladı.

Tarım Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Antalya Vali Yardımcısı Ali Nazım Balcıoğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Özgen, ANFAŞ Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çalık, 81 ilin Tarım İl Müdürü ve çok sayıda sektör temsilcisi fuara katıldı. Fuarda, et ve et ürünleri sektöründen 24, bakliyat ve hububat sektöründen 23, unlu mamuller sektöründen 21, alkolsüz içecekler sektöründen 19, katkı malzemeleri sektöründen 19, alkollü içecekler sektöründen 18, çikolata şekerleme dondurma sektöründen 18 olmak üzere çeşitli sektörlerden 304 katılımcı bulunuyor.

Yurt dışından başta Yunanistan, İran, Hollanda, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinin bulunacağı fuarda bire bir iş görüşmeleri de rahatlıkla yapılabilecek. 40 binden fazla katılımcının ziyaret etmesi beklenen fuarda ilk olarak konuşan ANFAŞ Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çalık, 16. yılı yapılan fuarın dünya çapına yayıldığını ifade ederek "Bazı yerli ve yabancı firmalar sadece Food Product'ta kendilerini göstermiştir. Yatırımcılar bu fuarla uluslararası bir ticaret yapma imkanı bulacak. 16. yılımızda gıda ağırlama, konaklama, restoran sektörü ve turizme büyük katkı sağlayacaktır. Ayrıca, her gün Türk ve Dünya mutfağına yeni örnekler sunan aşçılarımız da birçok örnek sunacaktır" dedi.

2009 senesinin gıda güvenliği için büyük bir atılım yılı olacağını anlatan Tarım Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları da, şöyle konuştu: "Tarım sektörü için çok anlamlı bir fuar. Önemli olduğu için de 81 ilin tarım müdürlerini bir araya getirdik. Gıda güvenliğinde büyük atılım yapacağız. Ama siz istediğiniz kadar gıda güvenliğini sağlayın bu gıdalar sağlıklı değilse ve yendiği zaman da kansere yol açıyorsa önlemin bir önemi yok. Yani ilk üretimden itibaren dikkatle incelememiz lazım."
Öncelikle gıda güvenliğini esas alan uygulamayı bu yıl başlattıklarını anlatan Mirmahmutoğulları, sözlerine şöyle devam etti: "Zirai ilaç satan bayileri, yeniden yapılandırılacak. Beraber zirai ilaçların ne şekilde satıldığı, tarımla nasıl uğraşıldığı ve ne şekilde ilaçların temin edildiğine yönelik büyük bir denetim gelecek."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Alo Gıda Hattı'nı yakın bir tarihte duyuracağını söyleyen Mirmahmutoğulları, sözlerini şöyle sürdürdü: "Her vatandaş bizim için denetmen olacak. Bir lokantaya gittiğinde ve bize gıda güvenliğiyle ilgili kuşkusunu, ihbarını bildirdiğinde 24 saat 15'e yakın arkadaşımız orası için nöbet tutacak. En alt kurumdan müsteşar ve bakana kadar o ihbar bize gelecek. Tüketiciyi kontrolör yapmak en mantıklısı. 'Alo Gıda İhbar Hattı'nda vatandaş aktif rol oynayacak."
Tarım Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Antalya Vali Yardımcısı Ali Nazım Balcıoğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, hep birlikte gıda fuarının açılış kurdelesini kesti. Daha sonra fuar alanında izlenimlerde bulundular. Fuar 7 Şubat'a kadar açık kalacak.

iha
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2009 Çarşamba 16:55:43
Güncelleme :4 Şubat 2009 Çarşamba 17:02:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?