8
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Tutukluya kan bağışı yasağı

AKDENİZ Üniversitesi Hastanesi Kan Merkezi, kan bağışçısı olamayacakların listesini hazırladı. Buna göre son 1 yıl içinde 3 günden fazla tutuklu kalmış olanlar veya böyle biriyle son 1 yılda cinsel ilişkide bulunanlar kesinlikle kan bağışında bulunamayacak.

Hastane, bir kez bile olsa erkek erkeğe cinsel ilişki yaşayanları da kan bağışçısı olamayacaklar listesine ekledi. Ayrıca para karşılığı cinsel ilişkide bulunanlar ile son 1 yıl içinde bir kez bile olsa paralı seks yapanlar veya cinsel eşini değiştirenlerden de kan alınmayacak. Merkezin sorumluları, tutuklularla ilgili sözkonusu maddenin hapishane koşulları dikkate alınarak hazırlandığını savundu.

Kızılay Antalya Şubesi Kan Merkezi Müdürü Dr. Fevzi Akbulut, son 1 yılda 3 günden fazla tutuklu kalmış olanların ya da bunlarla son 1 yılda cinsel ilişkide bulunanlardan kan alınmamasının mantığını anlayamadığını söyledi. Herkesin her an 4 gün nezarethane ya da hapishanede tutulabileceğini kaydeden Akbulut, “Bizde böyle bir uygulama yok” dedi. Akbulut, yapılan kan bağışlarının yetersiz olduğunu belirterek, kan merkezi olarak ihtiyacı karşılayamadıklarını kaydetti.

Kan Merkezi tarafından hazırlanan ‘Kan Bağışçısı Bilgilendirme Formu'nda “Aşağıdaki durumlardan biri sizin için geçerli ise lütfen kan vermekten vazgeçiniz” deniliyor.

İşte kan vermekten vazgeçmesi gerkenlerin listesi:

* Son 1 yıl içinde üç günden fazla tutuklu kalmış olanlar veya böyle biriyle son 1 yılda cinsel ilişkide bulunanlar.
* Bir kez bile olsa erkek erkeğe cinsel ilişki yaşayanlar

* Geçmişte damar yolu ile uyuşturucu kullanmış veya halen kullanmakta olanlar.

* Para almak için cinsel ilişkide bulunanlar.

* Son 1 yıl içinde bir kez bile olsa paralı seks yapanlar veya cinsel eşini değiştirenler.

* Frengi, bel soğukluğu gibi cinsel ilişki ile bulaşan hastalık geçirmiş olanlar veya son 1 yılda böyle biriyle seks yapanlar.

* Hemofili veya pıhtılaşma problemi olanlar veya bu kişilerle son 1 yılda cinsel ilişkide bulunanlar.

* Sebebi açıklanamayan ateş, kilo kaybı, gece terlemesi, büyümüş lenf bezi veya kitlesi, deride mor lekeler, ağız ve boğazda beyaz döküntüler, uzun süren ve iyileşmeyen öksürük ve islahi olanlar.”
Hürriyet
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2007 Cuma 13:42:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
emine tezcan IP: 85.104.155.xxx Tarih : 3.02.2007 18:00:10
nasılbir mantık a.ü bir hata yaptığının farkındamı acaba bu bir insanlık ayıbı üç gün farklı sebebten cezaevinde kalmış olan insan değilmi kan veremeyecek kadar cezaevlerini kötülüleyen bu anlayışı kınıyorum yetkililerin bu soruya cevap vermesini rica ediyorum