1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Uçakta sıvı sınırlama başladı

Hava yolu ile seyahat edecek yolcuların el bagajlarındaki sıvılara ilişkin bildirilen sınırlama bugün itibarı ile Antalya Havalimanı'nda başladı.

Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 31 Aralık 2008 tarih ve 675/41854 sayılı genelge ile sıvı kısıtlamaları uygulaması Çelebi- IC Antalya Havalimanı 2. Dış Hatlar Terminali'nde başladı.

Uygulamaya göre, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) ve Avrupa Sivil Havacılık Konferansı (ECAC) kuralları gereğince hava yolu ile seyahat edecek yolcuların uçak içinde yanlarında bulunduracakları el veya kabin çantalarında taşıyabilecekleri sıvılarda kısıtlamaya gidilecek. Uygulamada yolcular, el bagajlarında 20x20 santimetre boyutlarında ağzı kapalı şeffaf plastik poşet içerisinde, her birinin hacmi 100 mililitreyi geçmemek üzere sıvı, jel veya sprey bulundurabilecek.

Türkiye'de pilot bölge seçilen Çelebi- IC Antalya Havalimanı 2. Dış Hatlar Terminali'nde yolculara havalimanı girişinde Türkçe, İngilizce, Rusça ve Almanca dillerinde uyarıcı broşürler dağıtılıyor. Aynı zamanda yolcular giriş-çıkış görevlilerince kendi dillerinde de uyarılıyor, yanlarında sıvı madde bulunduran yolcular ise ya bu sıvıları içiyor ya da çöpe atıyor.

Turistlerin bazıları uygulamayı yerinde bulurken, bazıları ise uygulamayı olumsuz karşılıyor. Almanya'nın Hamburg şehrine giden Dönsel Kula ise "Ben buna karşıyım.Havalanın içinde imkan olmuyor. Biz kendi köpeğimizle geldik, onun için su getirmiştim, mecburen suyu bırakmak zorunda kaldım. Daha önce böyle bir uygulamayla karşılaşmadım" dedi.

Sıvı Sınırlama Uygulaması hakkında bilgi veren Çelebi-IC Antalya Havalimanı 2. Dış Hatlar Terminali İşletme Müdürü Gülay Pekel ise "Ululararası kurallar gereği sıvı kısıtlamalarında bir uygulamaya geçildi.Türkiye de ilk defa Antalya pilot bölge seçildi. Kilitli poşetlerde 1 litreye kadar yolcular beraberinde taşıyabilecekler sıvıları yanlarına alıyor. Yolcunun uçakta kullanması gereken şeyler bunun dışında. Ayrıca gidecekleri ülkelerin sıvı kısıtlamalarına göre uygulama uygulanıyor. Her şey ilk olması süresince bir uygulama süreci var. Kapılarımız normal açılısından 15 -20 dakika önce açtırdık, uygulamayı anlatmak için. Sıkıntılı bir süreç geçmedi, Avrupalı yolcularımız bu uygulamadan haberdar. Bu konuyla ilgili emniyet müdürlüğünün desteği ile Almanca, Rusça, 4 dilde hazıladığımız broşurleri pasaportların arasına koyarak bilgilendirme yapıldı. Terminal gereğinde 60 adet yönlendirme paneliyle neler yapılması gerektiğini, yolcuları bilgilendirmeye çalıştık. Bunu anonslarile de destekliyoruz. Her birim uygulamının yolunda gitmesi için hazır vaziyette" dedi.

Havalimanından sorumlu Vali Yardımcı Hayrettin Balcıoğlu ise "Avrupa da önceki yıllarda uygulamaya konulan uygulama Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün yaptığı değerlendirmeden sonra Ulaştırma Bakanlığı genelgesinden sonra Antalya Havalimanı 2.Dış Hatlar Terminali'nde uygulamaya başlandı. Bugün başlayan uygulama sadece dış hatlarda giden yolculara uygulanıyor. Bizler 1 ay öncesinden beri yolcularımızın havalimanına gelmeden önce bilgilendirilmesi için çalıştık. Sivil. Havacılık Genel Müdürlüğü'nün belirlediği kurallar gereğince yolcular vizite kontrolünden geçmeden kontrolden geçer, buradan geçerken de arkadaşlarımızın bildirmesi sayesinde sorun yaşamıyorlar. Yolcularımız çekin sırasında da gerekli bilgilendirmelere devam edilmiş yani pasoporta gitmeden önce bunların uçak bagajına verilmesine sağlandı. Yolcular uçak içerisinde ise belirlenen kurallar gereğinde 100 mililitreden az olmak üzere ve şeffaf bir torba içerisinde yanlarına sıvılarını alıyor.Bu uygulama 20 Mayıs itabariyle tüm yurtta
sırasıyla uygulanacaktır" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2009 Salı 09:10:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?