22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Uğur bebek ona hayat verdi

UĞUR BEBEĞİN BÖBREKLERİ İLE HAYATA TUTUNDU  ,

Ankara'da zatürre tedavisi gören ancak beyin ölümü gerçekleşen 11 aylık Uğur bebeğin böbrekleri 9 yıldır Antalya'da böbrek bekleyen 15 yaşındaki Medine Çocuk'a umut oldu.

Ankara'da Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde zatürre tedavisi gören 11 aylık Uğur Berat Zorlu'nun beyin ölümü gerçekleşti. Ailesi tarafından organları bağışlanan Uğur bebeğin karaciğeri Sağlık Bakanlığı'na ait ambulans uçakla Gaziantep'e götürülerek 6 yaşındaki Esengül Korkmaz'a nakledildi. Minik Uğur'un böbrekleri ise 9 yıldır böbrek bekleyen 15 yaşındaki Medine Çocuk'a nakledilmek üzere Antalya'ya gönderildi.

Antalya'nın Kaş ilçesinde yaşayan Medine için Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'nde yapılan tahliler sonucu Uğur bebek ile dokuları tamamen uyunca böbrek nakline karar verildi. Ancak 11 aylık bebeğin böbrekleri çok küçük olduğu için doktorlar farklı bir yöntemle nakile karar verdi. En-Blok denilen yöntemle Uğur Berat'ın 2 böbreği birden Medine'nin sağ tarafına nakledildi. Böylece 2 böbrek tek böbrek gibi kullanıldı.

2002 yılında geçirdiği mide kanamasının ardından böbrek yetmezliği çekmeye başladığını anlatan Medine Çocuk, 9 yıl önce diyalize girmeye başladığını, annesinin böbreğini vermek istedi ancak hasta olduğu için veremediğini söyledi. Çocuk, "Başka vericim olmadığı için kadavra sırasına yazıldım. Hastaneden nakil için aradıklarında inanamadım. Uğur Berat'ın ailesine teşekkür ediyorum" dedi.

Medine'nin sağlık durumunun oldukça iyi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ise, "Vericinin böbrekleri ve damarları çok küçük olduğu için hastayı idare etmeyecek şekildeydi. Biz de En-Blok yöntemiyle 2 böbreği tek tarafa bağlayarak tek bir böbrek gibi işlev görmesini sağladık. Bu yöntem çok fazla uygulanan bir yöntem değil. Biz 6. kez gerçekleştirdik. Medine ile birlikte böbrekler de büyüyecek ve normal boyutuna gelecek" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2011 Cuma 10:57:05
Güncelleme :28 Ocak 2011 Cuma 17:29:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?