21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Ulaştırma Bakanı Yıldırım Antalya'da

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin, Avrupa ve Asya'yı fiziki olarak birleştirecek kesintisiz, hızlı ve güvenli ulaşım sağlayacak büyük projeleri yürüttüğünü söyledi.

Bakan Yıldırım, Antalya Sheraton Otel'de düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) tarafından düzenlenen 7. Ulaştırma ve Haberleşme Bakanları Toplantısına katıldı. Türkiye'nin başkanlık yaptığı toplantıya Afganistan, Azerbaycan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Tacikistan, Özbekistan, Türkmenistan yetkilileri katıldı. Toplantıya Çin de gözlemci olarak katıldı.

Bakan Yıldırım, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye olarak bölgesel işbirliğinin uluslar arası barış, istikrar ve refahın anahtarı olduğuna yürekten inandıklarını söyledi.

Bu nedenle Türkiye'nin bölgesel işbirliği hareketleri içinde öncü ve aktif bir rol oynadığını anlatan Yıldırım, şöyle konuştu: "Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın içinde bulunduğumuz bölgede sürdürülebilir kalkınmanın tesisinde, bölge halkının refahının artırılmasında ve barışın sürekliliğinin sağlanmasında önemli bir araç olduğuna inanıyoruz. Doğu ve batı arasında stratejik bir konumu bulunan ve bu nedenle son derece dinamik ve siyasi gelişmelere
açık olan EİT bölgesinin, müreffeh ve aynı zamanda uyum içinde varlığını sürdürebilmesi sadece biz üye ülkeler için değil küresel açısından da son derece büyük önem arz etmektedir."

Örgütün bu stratejik konumunu ve üstünlüğünü en iyi biçimde değerlendirmesi gerektiğini anlatan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: "EİT bölgesinin, ulaştırma sektörü açısından dünya genelinde sorunsuz ve daha çok tercih edilen bir bölge olarak tanınmasını sağlamak ve bunu başarmak bizim en önemli görevlerimizden biri olmalı. Bu amacın somut yansımaları, ulaştırma ve haberleşme alt yapılarında koordinasyon ve ortak menfaate yönelik projeler üretmemiz ve bunları etkin bir şekilde uygulamamız olmalıdır.Bu açıdan bakıldığında, gerek bölge içinde gerek dışındaki ekonomik şartlar EİT üyesi ülkeler arasında daha kapsamlı iş birliğine duyulan ihtiyacı ortaya koymaktadır. Bu sebeple Türkiye, EİT etkinliğinin artırılmasına yönelik çabalara güçlü destek vermektedir."

Ulaştırma ve haberleşmenin, kalkınmanın öncü sektörleri arasında bulunduğunu anlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kara ve demir yolu şebekelerinin kurulması, denize kıyısı olmayan EİT ülkelerinin küresel ekonomiye doğrudan entegre olabilmeleri ve gerek bölgesel gerek bölge dışı ticari faaliyetlerinde başarı sağlayabilmeleri açısından önemli. Gerek yük ve yolcu, gerek enerji ulaşımında Türkiye üzerinden geçen ve Avrupa'dan Hazar'a ve ötesine bağlantı sağlayan ulaşım koridorları Avrasya'nın bel kemiğini teşkil etmektedir. Dünya nüfusunun büyük kısmının yaşadığı Avrasya'nın gelecekte dünya ekonomisinde önemli bir rol oynayacağını ve bu bağlamda Avrupa ile Avrasya arasında ulaştırma koridorlarının kritik rol üstleneceğini öngörmekteyiz. Gereken ulaştırma altyapısını oluşturarak Avrupa ve Asya'nın birleşmesi ve ekonomik büyüme için yeni bir ivme yaratılması, Türkiye'nin Avrasya'ya bakışının temelini oluşturmaktadır. Bu yaklaşımla Türkiye, Avrupa ve Asya'yı fiziki olarak birleştirecek ve kıtalar arasında kesintisiz, hızlı ve güvenli ulaşım sağlayacak büyük ulaştırma alt yapısı projelerini yürütmektedir."

MARMARAY PROJESİ

Ulaştırma Bakanlığı'nın projelerine değinen Yıldırım, demir yolu sektöründe yürüttükleri büyük dönüşüm çalışmaları içinde Marmaray Projesi'nin özel ve önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Bakan Yıldırım, proje hedefinin modern ve yüksek kapasiteli bir raylı sistemle, iki kıtayı İstanbul Boğazı'nın altından geçen batırma tüp tünellerle birbirine bağladığını belirterek şöyle konuştu: "Projenin tamamlanmasıyla Asya ve Avrupa arasında kesintisiz, hızlı ve güvenilir bir demir yolu bağlantısı sağlayacaktır. Bu projenin tamamlayıcısı olarak gördüğümüz Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesi de bizim için ayrı bir öneme sahip. Bu projeyle Avrupa'yı Türkiye üzerinden Kafkasya ve Orta Asya
Cumhuriyetleri'ne bağlayacak olan 'Demirden İpekyolu' olarak adlandırdığımız bir ana demir yolu güzergahı tesis etmiş olacağız."

Asya'dan Avrupa'ya kesintisiz ve etkin ulaştırma ağlarının oluşturulmasına duyulan ihtiyacın bilincinde olduklarını belirten Yıldırım, EİT'nin uluslar arası trafiğin hizmetindeki ana arterlerdeki eksik bağlantıların tamamlanmasına, mevcut bağlantıların iyileştirilmesine ve sorunsuz bir trafik akışı sağlanmasına öncelik vermesi gerektiğine inandığını ifade etti.

Ülkeler arasında malların ve kişilerin dolaşımının kolaylaştırılması için transit taşımacılığı önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini anlatan Yıldırım, şöyle konuştu: "Transit Taşımacılığı Çerçeve Anlaşması'nın Ekonomik İşbirliği Teşkilatı kapsamındaki en önemli somut proje olan İstanbul-Tahran-Taşkent-Almatı Tans-Asya Demiryolu Güzergahı'nda düzenli konteyner tren seferlerinin önemini bir kere daha vurgulamak isterim. Her iki girişimin başarısını sağlamak için hepimiz gereken çabayı göstermesi gerekmektedir."

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Khurshid Anwar, EİT'nin üye ülkeler için çok önemli olduğunu vurgulayarak, üç önemli projenin mercek altında olduğunu bunların Van Gölü, Pakistan ve İran demiryolu çalışmaları olduğunu belirtti.
Konuşmaların ardından Bakan Binali Yıldırım, üye ülkelerin temsilcileriyle birlikte fotoğraf çektirdi. Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

 

.
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2008 Perşembe 16:19:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?