21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Ulusal kalp damar sağlığına doğru

Türk Kardiyoloji Derneği tarafından düzenlenen 20. Ulusal Kardiyoloji Kongresi, Antalya’nın Aksu Beldesi’nde başladı. Dernek Başkanı Prof. Dr. Ali Oto, ulusal kalp damar sağlığı politikasının oluşturulması gerektiğini söyledi.

Aksu Kremlin Palace Otel’de düzenlenen 20. Ulusal Kardiyoloji Kongresi, yaklaşık 300 hekimin katılımıyla başladı. Kongrenin açılışında konuşan Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Oto, Ulusal Kardiyoloji Kongresi’nin, Türkiye’nin en önemli bilimsel etkinliği olma özelliğini koruduğunu söyledi. Prof. Dr. Oto, "300’ü aşkın meslektaşımız kongrede konuşmacı veya oturum başkanı olarak görev almıştır" dedi.

Dernek yönetim kurulunun ulusal kalp damar sağlığı politikasının oluşturulması konusunda çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Prof. Dr. Oto, "Sağlık Bakanlığı ile yapılan yoğun temaslardan sonra bu konu gündeme taşınmıştır. Bakan Recep Akdağ’ın samimi yaklaşımıyla da yakın zamanda kalp damar sağlığımız hükümet düzeyine taşınmış olacak. Bu önemli konuda halkımızın korunması için siyasi otoritenin inisiyatifi sağlanmış olacaktır" diye konuştu. Prof. Dr. Ali Oto, kardiyolojide mezuniyet sonrası eğitimin kurumsallaştırılması için son 6 aylık program planlanarak gerçekleştirildiğini belirtti. Komşu ülke dernekleriyle ilişkilerin kuvvetlendirildiğini söyleyen Prof. Dr. Oto, Avrupa’da da Türk kardiyolojisinin temsili için 2004 yılının altın yıl olduğunu kaydetti.

Türkiye Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Doktoru Levent Saraç ise konuşmasında, kongrelerin yeni gelişmeleri takip açısından önemli olduğunu belirtti. Dr. Saraç, "Araştırmalar Türkiye ve dünyada devam ediyor. Yeni sonuçlar burada açıklanıyor. Bizim hastalara yaklaşımımız da herhalde bu toplantılardan sonra biraz daha farklılaşacak. Türk halkına hiper tansiyonda başka tedaviler önereceğiz belki de. Çünkü teknolojinin bize kazandırdıkları değişiyor. Dünyayla entegre olarak, Türk halkının kendi gerçek değerlerini de ortaya koyarak bazı kılavuzlar hazırlanıyor ve bu kılavuzlar tartışılıyor. Sonunda geldiğimiz nokta şu: Tedavi prensipleri yenileniyor. Örnek vermek gerekirse insan ölümlerinin ülkemizde 50 yaşın üstündekilerin birçoğunda hipertansiyon var. Bu hastalıklara bugünkü bakışımız 2 yıl önceki yaklaşımımızdan daha farklı. O yüzden bir kez daha kardiyoloğunuza görünün, tedavi ve reçetelerinizi bir kez daha gözden geçirttirin" şeklinde konuştu.

İstinye Devlet Hastanesi’nden Kardiyolog Dr. Birol Say ise, "İnsan yaşam kalitesinin gittikçe önem kazandığı yüzyılımızda, özellikle kalp hastalıkları insan yaşam kalitesini sınırladığından tanı ve tedavisindeki gelişmelerin büyük önemi vardır. Yüzyılımızda en hızlı ilerleyen bilim dallarından biri kardiloyojidir. Kardiyolojideki gelişmeleri takip etmekte bu kongrelerin önemi çok büyük. Bilgi alışverişinde bulunuyor, ortak kararlara varıyoruz" dedi.

Türk Kardiyoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Oktay Ergene de koroner kalp hastalığından ölümlerin dünyada ve Türkiye’de birinci sırada yer aldığına değindi. Prof. Dr. Ergene, "Kardiyovasküler hastalıklardan ölümleri önlemek amacıyla 20. Ulusal Kardiyoloji Kongresi’ni gerçekleştiriyoruz. Koroner kalp hastalığı risk faktörleri içinde bugün sigara kullanımı, hipertansiyon ve lipit yüksekliği ön sırada yer alıyor" diye konuştu.

Sanovel İlaç Pazarlama Müdürü Dr. Ali Köprülü de Türk ilaç sanayiinin son yıllarda çok hızlı gelişme kaydettiğini ifade ederek, "Dünya standardında ürettiğimiz ilaçları dünya platformuna taşıyacağız" dedi.

30 Kasım 2004 tarihine kadar devam edecek kongrede sempozyumlar, mini kurslar ve "Nasıl yapalım" oturumları düzenlenerek, kardiyovasküler sistem hastalıklarıyla ilgili güncel bilgilerin dinleyiciye sunulacağı bildirildi.

ANTALYA (İHA) -
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2004 Pazar 16:57:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?