22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Umutlar çöpe gitti

Rusya’nın Akdeniz meyve sineği (Ceratıtıs Capıtata) bulunduğu ve standartlara uymadığı gerekçesiyle Türkiye’den meyve-sebze ve kesme çiçek alımını durdurması kararının yankıları sürerken, Antalyalı domates üreticileri umutlarını kaybetti.

Seralarda kalan domateslerin en fazla 2 hafta içinde toplanacağını söyleyen üreticiler,
"Bu saatten sonra Rusya kilosunu 1 milyon TL’den alsa ne olacak. Domateslerin sezonu bitti" dedi.

Sezon başında kilosunu 800 bin liradan toptancıya satan, iyi malları için pazarlık yapan Antalyalı domates üreticisi, Rusya’nın ambargosunun ardından perişan oldu. Sezon başında milyarlarca liralık yatırım yapan ancak domatesin kilosunun 300 bin liraya kadar gerilemesinin ardından yaptığı masrafı bile karşılayamaz hale gelen Antalyalı üreticiler, durumu domateslerini çöpe dökerek protesto etti.

Satılmadığı için domateslerini halen dalları kuruyan seralarda bekleten üreticiler, salça fabrikalarına kilosu 30 bin liradan domates vermeye çalışıyor.

Üretici Şükrü Aka, sezon başında 800 bin lira olan domatesin bir anda 300 bin liraya kadar düşmesiyle neye uğradıklarını şaşırdıklarını belirterek, ihraç ettikleri malı şimdi iç piyasaya satmakta zorlandıklarını söyledi. İhraç mallarını pazara çıkardıklarını ifade eden Aka, "Buna rağmen vatandaş domatesi beğenmiyor, daha iyisini ve ucuzunu arıyor. Biz de üzerinde en ufak bir çatlak olan domatesleri bile çöpe döküyoruz" dedi.

Tarım Bakanlığı’nın Rusya hükümetiyle yapacağı görüşmeyi ise geç kalınmış olarak değerlendiren Aka, "Seralardaki domateslerin birkaç gün içinde toplanıp satılması lazım. Ambargo bugün kaldırılsa, bize hiçbir faydası olmaz. Domates üreticisinin yüzde 80’i bu durumda" diye konuştu.

Sabah saat 06.00’da kalkıp akşama kadar serada domates topladıklarını ancak emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyleyen 64 yaşındaki Şerife Aka ise, hükümeti kendilerini yalnız bırakmakla suçladı. Geçtiğimiz yıl yaşanan hortum felaketinde milyarlarca liralık zararlarının olduğunu ancak kimsenin kendilerine yardım etmediğini söyleyen Şerife Aka, "Bugün de ambargo çıktı. Yıkılan seramızı 80 milyar liraya yenilemiştik. Şimdi onun borçlarını bile ödeyemeyecek duruma geldik. Artık bu sezon bitti, bundan sonra domatesin kilosu 1 milyon TL bile olsa kimseye faydası yok" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2005 Perşembe 15:21:34
Güncelleme :24 Haziran 2005 Cuma 11:10:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?