21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Üniversiteden turizm anketi

Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu'nca bölgeye gelen turistler üzerinde yapılan anket değerlendirmesinden ilginç sonuçlar ortaya çıktı.

Manavgat Rotary Kulübü Derneği öncülüğünde, Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO), Side-Manavgat Turizm İşletmecileri Derneği (TUDER) ve Manavgat Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın desteği ile yapılan çalışmada bölgede tatil yapan turistlerin bölge ile düşünceleri, beğendikleri hizmetler ve rahatsızları araştırıldı.

Akdeniz Üniversitesi Döner Sermaye Müdürlüğü'nden onaylı bir proje haline getirilen "Markalaşma Yolunda Side-Manavgat Müşteri Analizi-2007" adını taşıyan projenin koordinatörlüğünü Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Ali Erdoğan, yürütücülüğünü Öğretim Görevlisi Meltem Caber, Öğretim Görevlisi Tahir Albayrak ve uygulayıcılığını Öğretim Görevlisi Şahin Ertem üstlendi.

Araştırmada, Side-Manavgat turizm bölgesine gelen yerli ve yabancı turist profilinin ortaya konulmasının yanı sıra; alt ve üstyapı, eğitim, hizmet kalitesi, çevre gibi konulara ait müşteri algılamalarından yola çıkılarak, bölgesel bir imaj ve marka oluşturulması çabaları değerlendirildi.

ANKETE 4 BİN 588 TURİST KATILDI

Eylül 2007 ve Ekim 2007 ayları içerisinde tesadüfi örnekleme yöntemiyle tespit edilen 10 tatil köyü, 21 beş yıldızlı otel, 21 dört yıldızlı otel, 5 üç yıldızlı otel, 8 apart, 6 motel, 8 pansiyon olmak üzere toplam 79 konaklama tesisi çalışma kapsamına dahil edilmiştir.

Örnekleme seçiminde tesislerin sınıfları ve bölgesel dağılımları dikkate alınmıştır. Eylül ayında 8 bin 78 adet, Ekim ayında ise 5 bin 383 adet anket belirlenen tesislere dağıtılmıştır. Eylül ayında 3 bin 214, Ekim ayında bin 374 olmak
üzere toplam 4 bin 588 anket geri döndü.

Ankete katılan turistlerin seyahatlerini organize ederken en çok tercih ettikleri satın alma yöntemlerinin yüzde 79'luk bir pay ile "seyahat acenteleri vasıtasıyla" ilk sırada yer aldığının belirlendiği belirtilen raporda, "Gelişen bilişim altyapısı, turizm sektöründe de etkisini göstermeye başlamış olduğu internetten satın alımların yüzde 16'lık paya sahip olmasından görülmektedir. Side-Manavgat Bölgesi'ne en çok hangi ülkelerden ziyaretçilerin rağbet etmekte olduğu, gerçekleştirilmiş olan ankette ele alınan bir başka demografik unsurdur. İlk üç sırada yer alan ülkelerin Almanya (yüzde 63), Rusya (yüzde 14) ve Hollanda (yüzde 5) olduğu tespit edilmiştir. İki kez ve daha üzeri gelenlerin ziyaretçiler içerisindeki toplam paylarının yüzde 57'ye ulaşması, bölgeye yönelik değerlendirmelerin göreceli olarak ılımlı olmasında etkili olabilir. Anket katılımcılarının ortalama kalış süreleri, ziyaretçilerin seyahat tercihleri kapsamında ele alınmış olan kriterlerden biridir. Genel ortalama kalış süresi 11,81 gün olarak bulunmuştur. Katımcıların yüzde 53'ü 11-14 gün arası konaklama yaparken, yüzde 21'i 1-7 gün arası, yüzde 19'u 8-10 gün arası ve yüzde 7'si 15 gün ve üzeri kalışı tercih etmiştir" denildi.

HİZMET SEKTÖRÜNDE, HEDEF YÜZDE 100 MÜŞTERİ MEMNUNİYETİDİR

Hizmet sektöründe başarının; öncelikle yüksek kaliteli ürünler veya hizmetler sunmaya, yüzde 100 müşteri memnuniyetini hedef almaya ve müşteri şikayetlerini dinlemeye dayanmakta olduğu kaydedilen rapordu şu görüşlere yer veriliyor:
"Yüzde 100'ün altında bir kalite ve müşteri memnuniyeti, günümüz rekabet koşullarında yetersiz kalmaktadır. Çünkü küresel çapta güçlü rakipler söz konusudur ve seçim yapma avantajı artık müşterilerin elindedir. Bu nedenle, Side-Manavgat Bölgesi'nin de küresel çapta yer alan güçlü destinasyonlarla rekabet edebilmesi için, gelen ziyaretçilerin çoğunun değil, 'tümünü' bu bölgeden memnun ayrılmaları amaçlanmalıdır. Yapılan araştırmalar sonucunda, olumsuz deneyim yaşamış olan bir müşterinin, bu durumu ortama 11 kişiyle paylaştığı tespit edilmiştir. Özellikle seyahat satın alımlarında, potansiyel müşterilerin arkadaş ve akraba tavsiyelerini en güvenilir kaynaklar olarak kabul ettikleri göz önüne alındığında, müşterilerin olumsuz yargılarının doğuracağı sonuçların ne denli büyük öneme sahip olduğu daha iyi anlaşılabilecektir. Gelen misafirlerin bölgeye yönelik değerlendirmelerini öğrenmek maksadıyla sağlık ve hijyen, alışveriş, bilgilendirme, ulaşım, konaklamadan oluşan beş boyutta toplam 30 soru sorulmuştur."

Araştırmada, bölgede en beğenilen unsurlar, otellerin genel temizliği, otel personelinin müşterilere karşı tutum ve davranışları, otellerde sunulan yiyecek-içeceklerin kalitesi, kişisel güvenlik ve huzur, yerel ulaşım seferlerinin sıklığı şeklinde tespit edildi.

İŞTE TURİSTLERİN RAHATSIZLIK DUYDUĞU KONULAR

Manavgat Meslek Yüksekokulu öğretim üyeleri Öğretim Görevlisi Meltem Caber, Öğretim Görevlisi Tahir Albayrak tarafından açıklanan raporda şu görüşlere yer veriliyor:

"Konaklanan tesisteki genel hizmet kalitesini etkileyen en önemli faktörlerden biri, personelin müşterilere karşı sergilemiş oldukları tutum ve davranışların ne derecede yerinde ve arzu edilir şekilde olduğudur. Anket katılımcılarından her iki ayda toplam 4 bin 438 kişi konakladıkları tesisteki personelin tutum ve davranışlarını ölçen bu soruya yanıt vermiştir. Elde edilmiş olan sonuçların, bölgedeki tesisler açısından sevindirici olduğu söylenebilir". Genel olarak, araştırma sonuçlarına göre bölgenin en önemli sorunları arasında şu konular yer alıyor:

"- Satılan ürünlerde etiket ve fiyat bilgisi bulunmaması,
- Mağaza satıcılarının müşteri çekme yöntemlerinin rahatsız edici bulunması,
- Ziyaretçilerin şikayet ve danışma mercileri bulamamaları,
- Yaya yollarının ve gece ışıklandırmalarının yetersiz olması,
- Mağaza sat3 toplam paylarının yüzde 57'ye ulaşması, bölgıcılarının ziyaretçilere karşı tutumlarının ve gösterdikleri saygının beğenilmemesi,
- Satıcıların dürüstlüğünden şüphe duyulması,
- Halka açık tuvaletlerin yeterince temiz olmaması,
- Şehir planlaması ve mimari yapılaşmanın beğenilmemesi.
- Satıcıların Müşteri Çekme Yöntemleri".

Çalışmada turistlerin bölgedeki ekstra harcamaları ve oranları ise şöyle belirlendi: "Bir seyahate çıkan kişiler, bilhassa yurtdışı seyahatlerinde çeşitli eşyalar, hediyeler vb. satın alarak, bu deneyimlerini hatırlanabilir hale getirmeye veya daha sonra diğer insanlarla paylaşmaya çalışırlar. Bu açıdan, gittikleri mağazalarda satıcılarla yaşamış oldukları kültürel etkileşim ve farklı satın alma yöntemleri (pazarlık, ikram,...) onları derinden etkiler. Side-Manavgat Bölgesi, turistik eşya satan
mağazaların çok sayıda yer aldığı, özellikle sezon içi dönemlerde satıcılar arası rekabetin yoğun olarak yaşandığı bir bölgedir. Bölgeye gelen ziyaretçiler açısından, mağaza satıcılarının gerçekleştirmiş oldukları müşteri çekme yöntemlerinin (mağazaya girmeye ikna etme çabaları, yüksek sesle bağırmaları, diyalog kurmaya çalışmaları gibi) ne derece uygun bulunduğunu tespit etmek büyük önem taşımaktadır. Eylül 2007 döneminde gelen ziyaretçilerden bu soruya yanıt vermiş olanların sayısı 2679, Ekim 2007 döneminde 1142 ve her iki ay toplamı 3821 olarak belirlenmiştir. Eylül ve Ekim 2007 aylarına ait sonuçlar, birbirine benzer sonuçlar ortaya koymuştur. Elde edilen sonuçlar, bölgede yer alan mağazalarda çalışan satıcıların, ziyaretçilere yönelik satış yapma çabalarının gözden geçirilmesi gerektiğini açık bir şekilde yansıtmaktadır".

Araştırmada gelen ziyaretçilerin bölge hakkındaki yargılarının yanı sıra, bölgedeki alışveriş tercihleri de incelendi. Avrupalı ziyaretçiler seyahatleri süresince ortalama olarak 496 Euro seyahat ve konaklama masrafları hariç ekstra harcama yaptı.

.
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2008 Çarşamba 11:33:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?