21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Üreticiye 'Rus' şoku!

Rusya’nın Türkiye’den yaş sebze meyve ithalatını durdurma kararının ardından ihracatçı ve üreticiler şaşkınlık yaşıyor. Rusya’nın alımı durdurmasının ardından özellikle domates tarlada kalırken, sektör temsilcileri, durumun düzelmesi için yetkililerden yardım istedi.

Rusya’nın kesme çiçek ve yaş sebze-meyve alımını durdurma kararı nedeniyle Antalyalı üreticiler zor günler geçiriyor. Yaş meyve ve sebze ihracatının yarısı bu ülkeye gerçekleşirken, Rusya’ya ihracatın yapılamaması özellikle domatesi tarlada bıraktı.

Bu sektörü ilgilendiren herkesin zor günler geçirdiğini belirten Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Daire Başkanı Uğurcan Ecemiş, "Şu anda domates olgunlaştı ve koparılma noktasına geldi. Bu haldeyken Ruslar’la kriz yaşanması üreticiyi çok zor durumda bıraktı. Domates hale inmeye başladı ve üretici para kazanacak derken sıkıntı yaşanıyor. İlk olarak çiçek konusunda Rusya ile ters düşüldü. Daha sonrada yaş sebze ve meyve konusunda sıkıntı yaşanıyor. Şu anda domates 35-40 kuruşa kadar düşmüş durumda. Üreticimiz bekleme halinde ve bu belirsizlik üzücü. Şu anda Rusya ile sorunların çözülebilmesi için girişim içinde olunduğunu biliyoruz. Sorunun çözülmesini ve üreticinin mağdur edilmemesini istiyoruz. Rusya büyük ihracat yapılan bir ülke konumunda. Rusya çeşitli gerekçelerle Türkiye’den mal alımını durdurmuş durumda. Kaliteli ürün ve kaliteli ambalaja en kısa zamanda geçilmesi gerekiyor. Malı satın alan tarladan ambalajlanmasına kadar herşeyi bilmek istiyor. Kaliteyi yakaladığımız zaman sorun kalmayacaktır" diye konuştu.

Rusya ile yaşanan sorunun üreticide krize neden olduğunu belirten komisyoncu ve üreticiler, "Rusya ile ihracat konusunda önemli bir sıkıntı içerisindeyiz. Rusya Türkiye’den yaş sebze ve meyve alımını durdurmuş durumda. Bu durum bizi gerçekten kötü etkilemektedir. Malımız tarlada kalmıştır. Yetkililerin bu konuya gereken hassasiyeti göstermesini diliyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2005 Perşembe 11:38:00
Güncelleme :6 Haziran 2005 Pazartesi 16:23:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?