1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Usta yönetmene hazin anma

USTA YÖNETMEN HALİT REFİĞ, ALTIN PORTAKAL'DA ANILDI

46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin 2. günü hayatını kaybeden usta yönetmen Halit Refiğ için anma programı düzenlendi.

Altın Portakal Film Festivali yönetimi ve festivale katılan sanatçıların Halit Refiğ'i Antalya'da anma kararının ardından Antalya Kültür Merkezi Perge Salonu'nda yönetmen için bir program hazırlandı. İlk ödülünü "Gurbet Kuşları" ile 1964 yılında Altın Portakal Film Festivali'nde alan Halit Refiğ'i anma programına, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve AKSAV Genel Sanat Yönetmeni Vecdi Sayar'ın yanı sıra, Refiğ'in sanatçı dostları Eşref Kolçak, Kadir İnanır, Tanju Gürsu, Ekrem Bora,

Necati Sezer, Ülkü Erakalın, Yusuf Sezgin, Selma Güneri, Nilüfer Aydan, Cihat Taner, Suzan Avcı, Süleyman Turan, Engin Çağlar katıldı.

Duygusal anların yaşandığı törende Halit Refiğ'in ünlü "Karılar Koğuşu" filmi gösterildi. Film öncesinde sanatçı dostları Halit Refiğ'le anılarını salondakilerle paylaştı. Halit Refiğ'i bir ağabey, kardeş kadar sevdiğini ve ölümü karşısında büyük üzüntü duyduğunu belirten Tanju Gürsu, "Halit Refiğ iyi bir yönetmendi ama aynı zamanda büyük bir insandı. Kendisi tam bir filozoftu. Kültürüyle, bilgisiyle, yaşam tarzıyla çok örnek bir ağabeyimizdi. Hatırası benimle kalacak" diye konuştu.

ABD'den döndüğünde Halit Refiğ'le tanıştığını söyleyen ve bir süre yönetmenle evli kalan Nilüfer Aydan ise, "Halit benim okulum oldu. Bana sinemanın ne kadar önemli olduğunu öğretti. Bu sinema onu yorgun savaşçı yaptı. Çok hassas bir adamdı. Halit'in yaptığı bütün filmler evladı gibiydi. Onları film olarak görmezdi. Bir filminden sonra onun önünü keserek bu kanserin tohumlarını attılar. Umarım şimdi vicdanları rahattır. Ama inanıyorum ki değildir" dedi.

Halit Refiğ'in önemli filmlerinden biri olana Karılar Koğuşu'nda oynayan Kadir İnanır ise, "Halit ağabey beni ne zaman görse, Kemal Tahir Koç'um benim derdi. Kemal Tahir'i o zaman tanımıyordum. Kitaplarını okumaya başladım. Halit ağabey, ulusal sinema için uğraşırken, siyasi görüşlerde anlaşamadığımız günler de oldu. Ama o hiç ödün vermeden, Türk Sineması'nın dünyada var olması için çaba gösterdi" diye konuştu.

İnanır, "Karılar Koğuşu" filminin yapım aşamasını anlatırken, projeyi hayata geçirmek için 10 yıl beklediklerini belirtti. İnanır, "Filmi de bin bir zorlukla çektik. Sonunda da ortaya mükemmel bir film çıktı. Halit Refiğ de bununla gurur duydu. Keşke yaşasaydı da bir Kemal Tahir filmi daha çekseydik" diye konuştu.

Ekrem Bora da yönetmenle bir filmde çalıştığını belirtti. AKSAV Genel Sanat Yönetmeni Vecdi Sayar da festivalin amacının sadece sanatçıları ortak bir platformda taşımak olmadığını belirterek, "Onları gelecek yıllara taşımak için bazı yapıtlar yapmamız lazım. Bazı yönetmenlerimiz için belgeseller yapıldı. Ama bu yeterli değil. Büyükşehir Belediyesi böyle bir proje başlatacak" dedi.

USTA YÖNETMEN HALİT REFİĞ, ALTIN PORTAKAL'DA ANILDI
USTA YÖNETMEN HALİT REFİĞ, ALTIN PORTAKAL'DA ANILDI
İHA
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2009 Salı 20:10:00
Güncelleme :13 Ekim 2009 Salı 20:19:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?